Slovenija
13 ogledov

Za prazne 3-krat več

Grafika stanovanja grafika Žurnala24
Davek. Odhajajoči Križanič bi prazna stanovanja obdavčil trikrat več kot zasedena.

Novi osnutek zakona o davku na nepremičnine bi hiše in stanovanja obdavčil z 0,1-odstotno davčno stopnjo, davek pa bi se obračunal od celotne ocenjene vrednosti nepremičnine.

To pomeni, da bi za hišo, katere vrednost je Geodetska uprava Republike Slovenije ocenila na 350 tisoč evrov, lastnik plačal 350 evrov davka. Za stanovanje, vredno sto tisoč evrov, pa bi bil letni davek sto evrov. Obdavčitev bi bila enaka tudi za oddana stanovanja, za prazna pa bi bila trikrat višja.

Davka več kot nadomestil

Občine bi lahko davek zvišale za do polovico, kar bi davek za opisano hišo zvišalo na 525 evrov, za stanovanje pa na 150 evrov. Po novem osnutku zakona, ki ga je včeraj na posvetu o poslovanju z nepremičninami predstavila Neva Žibrik z ministrstva za finance, tako občine ne bi več imele možnosti zviševanja davka brez kakršnihkoli omejitev.

Če bi bil novi osnutek sprejet, bi lastniki nepremičnin plačali več davka na nepremičnine, kot morajo zdaj plačati nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč.

Najprej leta 2013, če sploh

Davek bi lahko uvedli najprej leta 2013, vendar je njegova uvedba v tej obliki zelo vprašljiva, saj so čez dobra dva tedna volitve in bo odločitev sprejela nova vlada.

Stranke imajo sicer v predvolilnih programih različne predloge. Gregor Virant bi le poenotil plačevanje nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, SDS pa se zavzema za pravično ureditev in pravi, da je vse odvisno od urejenih evidenc. Najkonkretnejši je bil Zoran Janković, ki pravi, da bi davek uvedel, višjega pa bi zaračunal za nepremičnine, ki ne opravljajo svoje 
funkcije.

Komentarjev 2
  • 1111 15:08 18.november 2011.

    Kako so vsi pametni...zdaj, ko ve, da ga bodo zbrcali iz fotelja, mu je prišlo iz riti v glavo...kje je bil 3 leta??? ...udba.com!!!!!!!!

  • Marko Rossi 14:30 18.november 2011.

    to je luksus to je treba obdavčit