Slovenija
18 ogledov

Za prepričevanje čas le še danes

Žurnal24 main
Referendumska kampanja pred nedeljskim glasovanjem o arbitražnem sporazumu se danes izteka. Zagovorniki in nasprotniki tudi danes nagovarjajo volivce.

Zadnji dan pred začetkom volilnega molka bodo organizatorji izkoristili za nagovarjanje volivcev z zborovanji, javnimi tribunami in okroglimi mizami. Danes bo tudi še nekaj soočenj med zagovorniki in podporniki arbitražnega sporazuma. 

Kampanja se uradno zaključi opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Molk bo trajal do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi.

V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Predsedniki vladnih koalicijskih strank, Borut Pahor (SD), Katarina Kresal (LDS), Karl Erjavec (DeSUS) in Gregor Golobič (Zares), so v ljubljanskem Tivoliju v javnem pozivu Skupaj za razum družno podprli arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško in volivce pozvali, naj na nedeljskem referendumu glasujejo za sporazum.

Pahor je povedal, da se je 20 let po osamosvojitvi odprlo "zelo majhno okno zgodovinske priložnosti", da sta sosedi našli rešitev za vprašanje meje, ki naj jo volivci potrdijo na referendumu.

Kresalova je poudarila, da sporazum s Hrvaško prinaša mir in varnost, "ne samo na našo mejo ampak tudi v naše vsakdanje življenje, zato je še kako v interesu ljudi obeh strani meje". Erjavec je izpostavil, da stranka Desus podpira arbitražni sporazum, verjamemo v slovenske argumente in se "ne bojimo arbitraže".

Golobič je ocenil, da je "po skoraj dvajsetih letih čas, da potegnemo črto okoli besede 'za' v nedeljo, v nadaljevanju črto med slovenskim morjem in mednarodnimi vodami in predvsem črto pod osamosvojitev in pod dvajsetletno zgodbo, ki obremenjuje s svojimi spori že več kot eno generacijo".

Nasprotniki arbitražnega sporazuma popoldne pripravljajo osrednje zborovanje, ki ga na ljubljanskem Pogačarjevem trgu pripravlja Zbor za republiko, med drugim pa se ga bo udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.