Slovenija
1339 ogledov

Za prvošolce brezplačni delovni zvezki in druga učna gradiva

Koliko stanejo delovni zvezki in šolske potrebščine? Odgovor najdete v jutrišnje Žurnal24 main
Učna gradiva vključno z delovnimi zvezki bo za prvošolce po novem financiralo ministrstvo za šolstvo. Za učbeniške sklade bo ministrstvo letno namenjalo tri milijone evrov, za analizo o delovnih zvezkih bo šlo pol milijona evrov.

Staršem, ki letos otroke vpisuje v prvi razred osnovne šole, ni treba skrbeti ne za učbenike ne za druga učna gradiva, vključno z delovnimi zvezki, je danes napovedala ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič. Učbenike si bodo prvošolci, kot doslej, brezplačno izposodili v učbeniških skladih, učna gradiva bo krilo ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport (MIZŠ).

"Vstop v šolo je precejšnji zalogaj za družino. Staršem bomo olajšati vstop otrok v šolo in otrokom omogočiti, da bodo samostojno uporabljali ta gradiva in vanje prosto vpisovali," razlaga ministrica. Poleg delovnih zvezkov se namreč v prvih razredih vse manj uporabljajo učbeniki, vse več pa učna gradiva, ki so si jih učenci doslej izposojali, zato vanje niso smeli pisati.

Med 20 in 75 evri

Starši bodo tako privarčevali med 20 in 75 evri, odvisno, kam je vpisan otrok.

Ministrstvo bo šoli, glede na število učencev, določilo kvoto sredstev  Iz te kvote bodo morale šole prenavljati učbeniški sklad in kupiti učna gradiva in delovne zvezke.

Na vprašanje, koliko sredstev bo na voljo na učenca, Makovec Brenčičeva ni mogla odgovoriti, saj bodo šole avtonomne pri uporabi sredstev za učbeniške sklade."Šola bo dobila kvoto sredstev znotraj katere se bo odločala na kašen način lahko vse to zagotovi."

V srednjih šolah še naprej sofinanciranje staršev

Letos bo ministrstvo zaključilo obnovo učbeniških skladov, ki se je začela leta 2015 z uvedenim triletnim obdobjem menjave učbenikov po triadah.

Učbeniški skladi bodo odslej, kot pravi ministrica, sistemsko financirani. Za menjavo učbenikov iz učbeniških skladov bodo letno namenjeni trije milijoni evrov. Glede na predlagane spremembe, bodo šole vsako leto dobile sredstva za obnovo učbeniškega sklada, o dinamiki menjave učbenikov pa se bodo lahko odločale avtonomno, je pojasnila Makovec Brenčičeva.

V srednjih šolah bodo izposojo učbenikov, kot je veljalo doslej, sofinancirali starši.

Zavod RS za šolstvo bo odslej redno spremljal kakovost delovnih zvezkov, enkrat letno predložil analizo in podal ustrezna priporočila. "Enkrat letno bomo objavili najnižje, najvišje in povprečne cene učbeniških kompletov v anonimizirani obliki," pravi ministrica.

 

Za spremljanje kakovosti učbenikov je ministrstvo novembra lani tudi objavilo razpis v vrednosti pol milijona z namenom izvedbe evalvacije in razvoja metodologije za spremljanje kakovosti učbenikov, ki bo v pomoč učiteljem pri izboru učbenikov in učbeniških gradiv.

Delovni zvezki na pol prazni

Kot napoveduje ministrica, naj bi se zavod za šolstvo v analizi ukvarjal tudi s tem, koliko in kako so učbeniki uporabljeni. Starši namreč še vedno opozarjajo, da so nekateri delovni zvezki konec leta izpolnjeni le 20 ali 30 odstotno. "Zavod za šolstvo bo oblikoval priporočila, ki bodo pomemben element pri izbiri delovnih zvezkov za učitelje," napoveduje Makovec Brenčičeva.

Komentarjev 4
  • Milan Novak 07:46 22.februar 2017.

    Tako dolgo bo tako ,dokler ne bo narod sam naredil reda, in si izboril enake pravice , kot jih imajo razni prišleki in romi !

  • thea 18:56 21.februar 2017.

    Kako je mogoče, da se programi med osnovnimi šolami razlikujejo? Na naši šoli otroci v 5.razredu delajo določene stvari, ki jih na drugi prav tako osnovni šoli nedaleč stran delajo šele v 6.razredu. Tudi delovni zvezki in knjige niso enake. ...prikaži več Prav tako na naši šoli morajo imeti otroci od 92% do 100 za petko medtem, ko je drugod kriterij za petko nižji!!!!kako se lahko to primerja!!!???Torej je selekcija že v osnovni šoli in pri v prestopu iz te v srednjo bomo tudi na slabšem???Kkako smo lahko včasih imeli v oš vsi enake knjige in delovne zvezke ter pograme na vseh oš po sloveniji sedaj pa to ni mogoče. Samo, da spet nekdo služi naša država pa jih pri tem podpira!!!Sramota!!!

  • mirac 16:38 21.februar 2017.

    Delovne zvezke ukiniti v vseh razredih OŠ. V Prvi triadi še mogoče delajo vanje, vsekakor pa ne več v višjih razredih. Celo tako se dela, da najprej nič ne delajo vanje, ko pa gre polletje h koncu, potem morajo pa ...prikaži več v nekaj dneh vse sami rešiti in izpolnjen delovni zvezek prinesti v šolo. Bolje, da jih nimajo. Pa naj preverijo kdo bo dobil učno gradivo zastonj - tudi v nižjih razredih. Veste, ni odločba od CSD vse, tam ni vse prikazano, kot nikoli ni bilo. Mnogi še vedno ne dobijo plače v celoti izplačane tako kot bi moralo biti, ampak še tudi v gotovini, ki pa se ne beleži tako. Skratka, vedno so bile in vedno bodo "luknje" v sistemu, ki ga vedno več ljudi s pridom izrablja ...