Slovenija
16 ogledov

Za skoraj pet tisoč bolnikov niso dobili plačila

UKC Ljubljana Saša Despot
Največja slovenska bolnišnivca UKC ljubljana je v prvem letu pridelala skoraj devet milijonov evrov primankljala, ker jim zdravstvena blagajna plača manj, kot naredijo.

Največja slovenska bolnišnica, ljubljanski univerzitetni klinični center (UKCL) ima v prvi polovici letošnjega leta skoraj osem milijonov evrov izpada prihodkov. Kot pojasnjujejo, so hospitalizirali 4620 bolnikov več, kot jim je plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Skupaj z neplačanim programom funkcionalne diagnostike in preseganjem specialistične ambulantne dejavnosti je skupni primanjkljaj 8,9 milijona evrov.

"UKC Ljubljana slovenski javnosti sporoča, da ob omejenih prihodkih z že izkoriščenimi notranjimi rezervami ne bo mogel več zagotavljati vsaj enakega obsega in kakovosti storitev kot v preteklosti," sporočajo člani poslovnega odbora, ki so včeraj obravnavali polletno poslovanje UKC. Opozarjajo, da nevzdržno financiranje njihovih programov traja že nekaj let. Če bi jim ZZZS plačal celoten opravljen program, bi UKC Ljubljana v obdobju šestih mesecev posloval izravnano in bi dosegli cilj iz finančnega načrta, navajajo v UKC.

"To je tako, kot da mi naredimo 50 dunajskih zrezkov, vi pa nam plačate 40 hrenovk," pravi direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda

V.d. generalnega direktorja  Simon Vrhunec opozarja, da imajo že težave s plačevanjem dobaviteljem. Trenutno račune plačujejo že s trimesečnim zamikom, zato se bojijo, da bodo dobavitelji v prihodnosti nehali dobavljati. 

Strokovni direktor Sergej Hojker pravi, da je zaradi pomanjkanja sredstev vedno slabša tudi opremljenosi UKC Ljubljana, saj opreme, ki se pokvari, ne morejo nadomestiti z novo. Kot pravi, se jim lahko kmalu zgodi, da ne bodo mogli reševati kakih akutnih stanj prav zaradi pomanjkanja opreme.

Skoraj trikrat več nezdravstvenih delavcev kot v Mariboru

Na ZZZS na opozorila UKC Ljubljana odgovarjajo, da bi v bolnici lahko prihranili že z zmanjšanjem števila števila nezdravstvenih delavcev. UKC Ljubljana ima glede na obseg opravljenega zdravstvenega programa nesorazmerno več zaposlenih nezdravstvenih delavcev v primerjavi z UKC Maribor, pravijo na ZZZS. Po podatkih iz lanskega leta so imeli v Ljubljani 1789 nezdravstvenih delavcev, v Mariboru pa 643. "UKC Ljubljana ima za 2,78-krat več zaposlenih nezdravstvenih delavcev kot UKC Maribor, čeprav je opravil le 2,17-krat več hospitalnega programa oziroma le 2,23-krat več ambulantno-specialističnega programa. Na podlagi teh razlik v produktivnosti oz. učinkovitosti izrabe kadrovskih virov ugotavljamo, da ima UKC Ljubljana 353 do 390 zaposlenih nezdravstvenih delavcev več na enoto programa kot UKC Maribor," navajajo na ZZZS.

Iz teh podatkov po oceni ZZZS izhaja, da ima UKC Ljubljana iz tega naslova med 6,4 do sedem milijonov evrov letno večje stroške, kot če bi program izvajal z enako produktivnostjo kot UKC Maribor. "To je ena izmed rezerv, na katero opozarjam že osem let," pravi prvi mož zdravstvene blagajne Samo Fakin.

Dodatek za tercialno dejavnost

Poleg tega navajajo, da UKC Ljubljana pripada še pavšalni dodatek za terciarno dejavnost, na račun česar bo UKC Ljubljana letos prejel pavšalno plačilo v višini 61,3 milijona evrov. "To pomeni, da ZZZS prizna UKC Ljubljana poseben dodatek tudi za zdravljenje najbolj zahtevnih zdravstvenih stanj, pri čemer se ta dodatek plača ob izvedbi vsake akutne bolnišnične obravnave, ne glede na njeno zahtevnost," še dodajajo na ZZZS.

ZZZS regionalnim bolnišnicam tako denimo za porod plača 1020 evrov, UKC Ljubljana pa 1485 evrov. "Pri vseh porodih je terciarnih največ 20 odstotkov. Torej za praviloma 80 odstotkov porodov UKC Ljubljana dobi več denarja. Pa UKC Ljubljana ni sposoben dokazati, koliko dejansko stane en njihov terciarni bolnik," pravi Fakin in dodaja, da je tu neka rezerva, ki jo lahko UKC Ljubljana prelije v drage programe.

UKC: naših nezdravstvenih delavcev je manj kot je povprečje

"UKC Ljubljana je največja bolnišnica v Sloveniji in v širši regiji, zato je primerjava s katerokoli slovensko bolnišnico povsem nesprejemljiva in neprimerna, saj mora UKC Ljubljana sprejeti vse paciente, ki jih druge bolnišnice prepošljejo na zdravljenje k nam," na UKC odgovarjajo Fakinu. Dodajajo, da ima UC po podatkih ministrstva za zdravjepodpovprečno število nezdravstvenih delavcev. V strukturni sestavi zaposlenih v slovenskih bolnišnicah je povprečno 25,46 odstotkov, nezdravstvenih delavcev, UKC Ljubljana pa ima nezdravstvenih delavcev 24,95 odstotka.

Komentarjev 3
  • mirko 23:40 10.september 2014.

    Fakin ima čisto prav. V UKC Ljubljana je leglo lenuhov, ki so dobro plačani. Seveda so tudi izjeme, ki delajo pošteno, ampak teh je manj kot lenuhov. Da pa korupcije v UKC Ljublana sploh ne omenjam, na tem področju je stanje alarmantno.

  • Žvižgač 22:29 10.september 2014.

    Če gremo tako naprej je na vidiku stečaj in bodo vsi odpuščeni.Pacienti pa naj počakajo Matildo na Žalah.

  • valerijakregar 21:35 10.september 2014.

    koliko sto milijonov € dobička so v vseh letih pridelale vzajemna, adriatik, triglav na račun dopolnilnega zavarovanja !!!!?zakaj je le-to moralo izpod okrilja zzzs ???????????in zdajšnja ministrica za zdravstvo milojka je tedaj, ko je še bila v ...prikaži večv sedlu vzajemne zahtevala še zvišanje premij !!!!!!!!!!mrš pijavke !!!!!to je naš denar !!!!!!!!!!