Slovenija
14 ogledov

"Za Slovenijo se ne bo spremenilo nič"

Šuklje meni, da bo Josipoviću uspelo pripeljati Hrvaško v EU. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Na izvolitev Iva Josipovića za novega hrvaškega predsednika se je odzval slovenski politični analitik Borut Šuklje, ki meni, da bo Josipoviću uspelo v boju proti korupciji in kriminalu.

Šuklje je potrdil, da je bil Josipović prepričljivo izvoljen, saj ga je, kot smo videli po rezultatih, izvolila celotna Hrvaška.

"Njegovo osebnost bi zelo težko ocenil, saj v nasprotju s svojim nasprotnikom Milanom Bandićem ni vodil volilne kampanje. Njegov nastop na volitvah se je pred prvim krogom začel z izjemno visoko podporo. Mene osebno so najbolj zanimali odnosi do Slovenije in Srbije. Vemo, da je novoizvoljeni predsednik nastopil proti Kosorjevi in jo na neki način obtožil izdaje nacionalnih interesov, ker je sprejela sporazum s Pahorjem. Na drugi strani pa je bil do odnosov s Srbijo zelo zadržan, in sicer do hrvaškega pričanja pred mednarodnim sodiščem v Haagu glede neodvisnosti Kosova," je povedal Šuklje.

"Nič se ne bo spremenilo"
Na vprašanje, kaj izvolitev Josipovića za hrvaškega predsednika pomeni za Slovenijo, je Šuklje dejal: "Politiko do Slovenije bo še vedno vodila Kosorjeva. Mislim, da si je predsednica vlade utrdila položaj in volitve so pokazale, da lahko zmaga samo kandidat, ki ima podporo ene od dveh strank, in sicer v tem primeru SDP ali pa HDZ, vse druge stranke na Hrvaškem so razmeroma obstranske. Jaz mislim, da se z njegovo izvolitvijo ne bo spremenilo popolnoma nič."

Vsak predsednik je zgodba zase
Šuklje pravi, da Josipovića ne moremo primerjati z dosedanjim predsednikom Mesićem, saj je bil ta razmeroma posebna figura. Josipovićeva prva naloga v zunanji politiki bo nadaljevanje evropskega lobiranja. "Njegova želja je postati predsednik, ki bo Hrvaško pripeljal v Evropsko unijo. Njegova druga programska točka pa bo boj proti korupciji in kriminalu. Menim, da mu bo uspelo, saj je tudi Kosorjevi uspelo skleniti sporazum s Pahorjem," je zaključil Šuklje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.