Slovenija
85 ogledov

Za smrad krivo gnojenje

Na njivah okrog Kranja je te dni vse bolj živahno. (Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Kranj. Prebivalci zaskrbljeni in ogorčeni zaradi večdnevnih močnih vonjav.

Zaudarja. Po Kranju se več dni širi občuten smrad. Prebivalci so med vzroki osumili bodisi gnojenje bodisi napako na čistilni napravi Zarica. Vzrok za smrad je preveril tudi kmetijski inšpektorat in ugotovil, da je to gnojenje, ki ga je izvajalo podjetje KŽK, kmetijstvo iz Kranja. "KŽK je gnojil s kurjim gnojem in posipal s sadro oziroma kalcijevim sulfatom," so zapisali.

Gnojijo kot po navadi

Gnojimo kot po navadi z organskimi gnojili. Z naše strani ni nič sporno.
Jure Studen, vodja farm KŽK, kmetijstvo, v Žabnici

Pri poslovni enoti KŽK, kmetijstvo, v Žabnici so potrdili, da so prejšnje dni gnojili polja. "Žetev je mimo. Treba je pognojiti zemljo za naslednje posevke," je dejal vodja farme Jure Studen. Bojazen, da bi uporabljali kaj škodljivega, je zavrnil. K močnemu smradu bi lahko po njegovem prispevala vročina in pritisk.

Čistilna naprava ni vzrok
Zadnje dni so krožile tudi govorice, da naj bi bila za smrad kriva okvara čistilne naprave Zarica. Komunala Kranj jih je odločno zavrnila. "Ne čistilna naprava ne pretovor odpadkov nista bila vzrok močnih vonjav, ki so zajele večji del Kranja," je zapisala Klara Škrabec, predstavnica za stike z javnostmi, in dodala, da v čistilno napravo dotekajo normalno obremenjene komunalne odpadne vode, pa tudi vonjave niso značilne za primer slabega delovanja čistilne naprave.

"Zaorjite njive"
Kmetijski inšpektorat kršitev zakonodaje v primeru smradu zaradi gnojenja ni ugotovil, je pa podjetju KŽK, kmetijstvo, priporočil, naj gnoj čim prej zaorje. Pri KŽK, kmetijstvo, naj bi to kmalu tudi naredili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.