Slovenija
27 ogledov

Za svobodo so umrli mladi

Slovesnost na Rodiku (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Mladi ljudje, ki so za svobodo, ki jo živimo danes, dali življenje, sami niso imeli priložnosti spoznati, kakšna je svoboda v demokratični in lastni državi, je v Rodiku izpostavila ministrica Jelušičeva.

Slovesnosti ob spomeniku padlim v Rodiku v spomin na pobite mlade domačine, ki so jih 20. julija 1944 umorili nacisti, fašisti in domobranci, se je udeležilo več sto ljudi. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je v govoru pred spomenikom poudarila pomen negovanja spomina na padle za svobodo.

Dogodki, kot je današnji, sorodnike umrlih in ostale udeležene po njenih besedah povezujejo v skupni bolečini, a tudi v zavedanju, da "za spomin teh otrok skrbimo vsi drugi".

"Odgovornost je, biti sposoben odpuščati za napake tistih, ki so bili na nasprotni strani, in hkrati tudi zavedanje, zakaj smo danes lahko sestavni del svobodne, združene Evrope," je še povedala, nato pa so se udeleženci podali še na štiri kilometre dolg pohod na Artviže, kjer je imel nagovor prometni minister Patrick Vlačič.

Zločin nad mladostniki
Slovesnosti v Rodiku in Artvižah poteka v spomin na poboj mladih aktivistov in aktivistk OF iz Rodika in okoliških brkinskih vasi. Okupatorji so takrat ubili sedem fantov in deklet, najstarejša je imela 24 let, najmlajši pa 16. Požgali so tudi vas Artviže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.