Slovenija
8325 ogledov

Za takšno početje 83 evrov kazni

Tudi dopustovanje v šotoru ali prikolici vas z vsemi dodatki ne bo prišlo ravno Žurnal24 main
Slovenci se očitno - vsaj doma - tega reda držimo.

Zakon o varstvu javnega reda in miru določa tudi prekršek zaradi nedovoljenega kampiranja. Za kampiranje na mestih, ki za to niso določena, je predpisana globa v višini 83,45 evra. Letos so sicer na policiji zabeležili samo eno tovrstno kršitev, v istem obdobju lani pa štiri.

Prepoved kampiranja na mestih, ki za to niso dovoljena, in prekršek, ki se nanaša na nedovoljeno kampiranje, določa zakon o varstvu javnega reda in miru v svojem 18. členu, so za STA pojasnili na policiji.

Pod pojmom kampiranje se pri tem razume taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. Za omenjeni prekršek je predpisana globa v višini 83,45 evra.

Ni pa prekršek npr. parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru, saj gre v tem primeru za začasno ustavitev med potovanjem in ne za kampiranje. Prav tako ni prekršek taborjenje na zasebni površini v skladu z medsebojnim dogovorom, kot če se npr. taborniki ali skavti dogovorijo s kmetom za taborjenje na njegovem travniku.

Samoupravne lokalne skupnosti sicer lahko s svojimi predpisi določijo pogoje, območja in red kampiranja na svojem območju, pristojnost za nadzor nad spoštovanjem tega člena pa ima poleg policije tudi občinsko redarstvo, so še navedli na policiji.


dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.