Slovenija
11990 ogledov

Za to boste letos plačali več

Predor Karavanke Dars
Z novim letom se je nekoliko zvišala cestnina za uporabo cestnega predora Karavanke. Dražje so tudi avstrijske vinjete.

Z novim letom je nekoliko višja cestnina za uporabo cestnega predora Karavanke. Vožnja skozi predor za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone tako stane 7,80 evra, kar je 20 centov več kot doslej.

Višina cestnine za predor Karavanke za cestninski razred R1 (vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone) se glede na sklep meddržavne komisije za cestni predor Karavanke enkrat letno uskladi z rastjo cen življenjskih potrebščin v predhodnem letu, in sicer se upošteva srednjo vrednost harmoniziranega indeksa cen življenjskih potrebščin, kot ga izračunava evropski statistični urad Eurostat, za območje Slovenije in Avstrije.

Vlada je na tej podlagi decembra izdala spremenjeno uredbo z novimi cenami. Medtem ko se bo posamična vožnja za vozila z maso do 3,5 tone podražila s 7,60 evra (6,23 evra brez DDV) na 7,80 evra (6,39 evra brez DDV), se bo točkovna karta, ki omogoča 14 prehodov predora, vezana pa je na registrsko številko vozila in velja 30 dni od dneva izdaje, podražila s 34,10 evra (27,95 evra brez DDV) na 35,10 evra (28,77 evra brez DDV).

Avtocestna policija trojane, avtocesta, tovornjaki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Čeprav si Dars že nekaj let prizadeva za višjo ceno vinjet, pri čemer so v upravljalcu avtocest in hitrih cest letos opozarjali predvsem na splošno inflacijo in tudi višje stroške izvedbe investicij na omrežju, se z novim letom medtem ni spremenila cestnina za uporabo avtocestnega omrežja. Enaka je že od 1. decembra 2013. Za osebna vozila letna vinjeta na primer še naprej stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Decembra predlani so sicer nalepke nadomestile elektronske vinjete, ki veljajo za opredeljeno obdobje od dneva nakupa.

Je pa v novem letu nekoliko dražja vožnja po avstrijskih avtocestah in hitrih cestah. Cena vinjet za 2023, ki veljajo od 1. decembra lani, se je namreč zvišala za 2,8 odstotka. Letna vinjeta za osebna vozila tako po novem stane 96,40 evra, desetdnevna vinjeta, ki jo slovenski vozniki za uporabo avtocestnega omrežja v severni sosedi najpogosteje kupujejo, pa 9,90 evra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.