Slovenija
21342 ogledov

Za toliko se bo že čez nekaj tednov podražila hrana

Novice: Nakupovanje, živila, hrana, trgovina Profimedia
Cene hrane kmalu v nebo.

V Sloveniji se je hrana v zadnjem letu podražila za štiri odstotke. A zaradi močno zasoljenih cen električne energije bodo proizvajalci že kmalu primorani ponovno naviti cene, napoveduje slovenska živilska industrija. Nekateri so že povsem na robu, Delamaris je denimo zaradi nevzdržnih cen celo ustavil proizvodnjo, saj niso zakupili vse elektrike za januar. Napovedali so tudi že podražitve, ki naj bi jih uveljavili do prvega marca za vse svoje izdelke.

Kot je za Finance dejal Izidor Krivec, predsednik uprave Celjskih mesnin, so podražitve energije za od 500 do tisoč odstotkov "nenormalne in posledica hudih špekulacij". Podražile so se tudi surovine in proizvodnja, zato je dvig končnih izdelkov nujen. Cene nameravajo dvigniti februarja, najverjetneje za 20 odstotkov, razmišljajo pa tudi, da bi opustili proizvodnjo nekaterih izdelkov.

Direktor Ljubljanskih mlekarn Tomaž Žnidarič pa je za TV Slovenija povedal, da trenutno mleko plačujejo šest odstotkov dražje, kot so ga lani, glede na trend zmanjševanja pridelave mleka v vsej Evropi pa pričakujejo, da bo rast v prihodnjem letu vsaj 10-, še verjetneje pa 15-odstotna.

V Žitu so podražitve napovedali že lani, a o opustitvi določene ponudbe izdelkov ne razmišljajo. V Incomu so prav tako izdelke podražili že lani, in sicer za šest do osem odstotkov. Kljub temu bodo letos primorani ponovno povišati cene, predvidoma za pet odstotkov. V Perutnini Ptuj so cene posameznih izdelkov dvignili novembra 2021, v povprečju za 10 odstotkov. Napovedujejo, da se bodo podražile vse vrste mesa in mesnih izdelkov, saj podražitve narekujejo tudi dražje surovine in materiali, še poročajo Finance.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 05:29 07.januar 2022.

    Ta vlada je poleg 5 milijard, ki jih naj bi namenila Covid razmeram, v zrak vrgla še 6 milijard od katerih se je večina porazgubila po raznih davčnih oazah in po žepih "naših". Če bi vsaj pol tega namenila samooskrbi ...prikaži več s hrano, bi v naslednjih letih bili neodvisni od svetovnega trga, kjer bodo cene hrane poletele v nebo...Torej poleg tega, da so nas zadolžili, so nas obsodili še na lakoto..Jaz bom svoje njive ogradil, spustil pse in "izkopal" AK, da zaščitim svoje...Kaj pa ostali ?!...

  • Avatar Malliosena
    Malliosena 00:21 07.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • jakec1575 21:39 06.januar 2022.

    najboljsi so slovenski trgovci, na 2% podrazitev kmeta in 4% podrazitev predelovalca oni nabijejo30% marzo. ker njim so se pa res najbolj od vseh povecali stroski. in to oligopol trgovcev dela redno in vestno. Nategujejo narod ze 15 let. Ko ...prikaži več je bla pa deflacija pa barabe niso znizal cen.