Slovenija
5 ogledov

Za tretjino več neplačnikov

Samohranilka Dejan Mijović
Preživnina. Ne plačuje je okoli šest odstotkov vseh preživninskih zavezancev. Preživninski sklad. 
Ker zavezanci obveznosti ne poravnavajo, je lani preživnino iz sklada prejemalo 4.393 otrok.

Število obravnavanih kaznivih dejanj neplačevanja preživnine se je po podatkih policije v zadnjem letu povečalo za dobro tretjino. Leta 2008 so obravnavali le 1.658 primerov, leta 2011 2.771, lani pa že 3.777.

“Razlogov za neplačevanje preživnin je več; gotovo je eden izmed njih slabša socialna slika prebivalstva oziroma naraščanje števila brezposelnih,” pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Upoštevati je treba tudi novo socialno zakonodajo, v skladu s katero je treba za pridobitev posamezne pravice izkazati med drugim tudi prejeto preživnino oziroma dokazilo, da je bila pred pristojnim sodiščem predlagana izvršba.

To je lahko tudi razlog, zaradi katerega so neplačane preživnine 'vidnejše',” 
ugotavljajo.

“Podatki kažejo, da vsaj šest odstotkov preživninskih zavezancev svojih preživninskih obveznosti ne izpolnjuje,” opozarjajo. Po njihovih podatkih je preživnina določena za približno 47 tisoč mladoletnih otrok.

V skladu s pričakovanji

Ves čas rahlo narašča tudi število prejemnikov nadomestil preživnin Javnega jamstvenega, preživninskega in invalidskega sklada Republike Slovenije, ki pomaga otrokom, katerih starši ne poravnajo preživnine.

Lani je nadomestilo preživnine na mesec v povprečju prejemalo 4.393 otrok, leta 2011 pa 4.179. “Ne ocenjujemo, da se bistveno povečuje število upravičencev, nismo zaznali odstopanja od pričakovanj,” pravijo.

Postopek izterjave

Izterjave. Če eden od staršev ne more sam izterjati preživnine od drugega zavezanca, preživnino namesto zavezanca izplača država oziroma sklad. “Ta pa potem nadaljuje postopke izterjave,” pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Na skladu sicer ugotavljajo, da imajo vsako leto težje delo pri izterjavah. “Glede na razmere v gospodarstvu, število brezposelnih in glede na to, da nekatere že večkrat izvršujemo, je vedno več takih, ki jim nimaš več česa vzeti,” dodajajo.

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 11:19 17.februar 2013.

    Slovensko pravosodje (in prepričan sem, da ne samo slovensko... :( ) je popolnoma neučinkovito pri reševanju težav ob razvezah partnerstev. Preživnine so tu še najmanjši problem. Pa ga ne podcenjujem. Tudi sam poznam punco, ki, čeprav je bila socialni problem, ...prikaži večlem, ni želela niti vložiti zahteve za preživnino. Komaj smo jo čez leto dni prepričali. Tako da zelo razumem v članku omenjeno frazo "vidni del problema".ssA že samo stiki z otroci so veliko slabše razreševani... Da sploh ne govorim o uporabi otrok za čustveno izsiljevanje, ki se ga poslužujejo tudi številni v formalnih zvezah (da ne oskrunim besed kot so poročeni in zakonski ali zunajzakonski partnerji). :(A najbolj žalostno je, da je naša družba za tovrstne probleme dokaj gluha in povsem ignorantska. Pri tem mislim na tiste, ki bi lahko kaj odmerjeno ukrepali in ne na navijaške komentarje.

  • dragec 16:01 16.februar 2013.

    Kdo ne plačuje preživnino, pobrati mu vse (kot Juretu) in prodati na dražbi, od plače mu takoj odtrgati skočnino in pika!!!!