Slovenija
27 ogledov

Za tri 80 tisočakov

 ožjem delu občine in strnjenih naseljih je trenutno nekaj več kot 50 košev za p Žurnal24 main
Okoljski redarji. Kdaj bodo začeli delati na terenu, bo znano marca – po sprejetju proračuna.

Mestnim redarjem se bodo pridružili okoljski, kdaj, pa bo znano, ko bosta pripravljena in sprejeta proračuna za prihodnji leti, napoveduje glavna mestna inšpektorica Bogomira Skvarča Jesenšek: “Delo bi opravljali tudi poklicno. Načrt je zaposliti tri nove sodelavce v sklopu inšpektorata Mestne občine Ljubljana (MOL).” Za tri take nadzornike bi na leto potrebovali okoli 80 tisoč evrov, pravi in dodaja, da je “pravna podlaga zanje že v veljavnih odlokih”.

Kot okoljski čuvaji
Okoljski redarji bodo nadzorovali nepravilno odlaganje, ločevanje in neločevanje odpadkov, predčasno odlaganje kosovnega materiala, neodstranjevanje pasjih iztrebkov, odmetavanje papirčkov ter lepljenje plakatov in obvestil na komunalno opremo oziroma javno razsvetljavo. “Prepoznavni bi bili kot okoljski čuvaji, ki bi z občani komunicirali, jim svetovali, o nečistoči obveščali odgovorne ter ob zaznavi prekrška izdajali opozorila in globe,” pove glavna inšpektorica. Pri tem projektu bi sodelovali tudi uslužbenci mestne uprave, predstavniki četrtnih skupnosti in prostovoljci.

Po vzoru Dunaja
Waste Watchers.
Tako okoljskim redarjem pravijo na Dunaju, po katerem se MOL zgleduje. Poklicno jih to delo opravlja 50, več kot 300 pa kot del svoje službe v mestni upravi. Storilce manjših prekrškov opozorijo ali jih kaznujejo s 36 evri globe, pri hujših prekrških pa jih lahko celo ovadijo in kaznujejo z dva tisoč evri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.