Slovenija
22 ogledov

Za vinjeno vožnjo tudi zapor

Kazen je predvidena tudi za osebe, ki vinjenemu vozniku ne bodo poskušale prepre Žurnal24 main
Policija bo dobila večje pristojnosti glede odvzema vozila ali vozniškega dovoljenja vinjenim voznikom, prekrškarji pa možnost, da se odločijo za zdravljenje.

Vlada pripravlja prenovo zakona o varnosti cestnega prometa, ki bo omenjeni zakon nadomestila s štirimi novimi. Gre za zakone o javnih cestah, o motornih vozilih, o pravilih cestnega prometa in o voznikih, ki jih pripravljata ministra za promet in notranje zadeve Patrik Vlačič in Katarina Kresal.

Njim prilagojen pa bo tudi zakon o prekrških, ki ga pripravlja ministrstvo za pravosodje. Celoten sveženj predlogov bo vlada po napovedih poslala v državni zbor konec avgusta.

Za voznike, ki so vozili pod vplivom alkohola in jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, so predvideni naslednji programi:
– vzgojne ali psihosocialne delavnice (šest ali 17 pedagoških ur) o varnosti cestnega prometa in tveganju zaradi vožnje pod vplivom alkohola oz. prepovedanih drog
programi zdravljenja, ki potekajo po standardiziranih programih zdravljenja odvisnosti

Večja pooblastila policiji
V predlogu nove zakonodaje je poudarek predvsem na strožjih kaznih glede najbolj problematičnih voznikov, tj. tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola in mamil. Po novem bo imela policija večje pristojnosti glede odvzema vozila in vozniškega dovoljenja, prekrškarju pa bo dana možnost, če bo sodnik za to ugotovil ustrezne okoliščine, da se odloči za zdravljenje.

Težava, ki jo ugotavlja ministrstvo za pravosodje, je predvsem v tem, da nimajo ustreznih možnosti, da bi v prekrškovnem postopku iz prometa začasno izločili nevarne voznike. "Šele če je podan utemeljen sum prometnega kaznivega dejanja, se lahko začasno odvzame vozniško dovoljenje, pred pravnomočnostjo odločbe o prekršku pa to ni mogoče," navajajo razloge za spremembo zakonodaje. Kratkotrajno pridržanje in zaseg motornega vozila po mnenju predlagateljev nista dovolj učinkovita, ko gre za povratnike, poleg tega pa lahko prekrškar dobi drugo vozilo.

Za povratnike tudi zapor
Zato ministrstvo predlaga, da se vozniško dovoljenje nevarnim voznikom lahko začasno odvzame že v prekrškovnem postopku. Za povratnike predlaga podaljšano trajanje sankcije prepovedi vožnje motornega vozila, preučujejo pa tudi možnost, da bi za tako (ponovljeno) vožnjo določili strožjo, morda celo zaporno kazen. Kaznovana bo tudi oseba, ki bo prepustila vožnjo osebi, ki kaže znake vinjenosti oziroma je pod vplivom drog.

Zdravljenje odvisnosti
Po drugi strani bodo imeli tisti, ki se bodo odločili za zdravljenje odvisnosti, seveda pod nadzorom sodišča, možnost, da za preiskusno dobo in pod določenimi pogoji dobijo svoje vozniško dovoljenje nazaj.

Novi zakon bo spremenil tudi pogoje za vnovično pridobitev vozniškega dovoljenja v primeru, ko je bila izrečena sankcija prenehanja njegove veljavnosti. Poleg ponovnega opravljanja vozniškega izpita se bo morala oseba, ki ji je bilo vozniško dovoljenje odvzeto, udeležiti programa usposabljanja, predpisanega za storilce prekrškov, ali rehabilitacijskega programa s poudarkom na opozorilih o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.