Slovenija
58791 ogledov

Za vsakega, ki se cepi, 70 evrov

Cepivo AstraZeneca Profimedia
Nekatere družbe nagrajujejo svoje zaposlene, ki se cepijo.

"Družb skrbita za zdravje svojih zaposlenih in njihovih družb, spodbujata odgovorno ravnanje in zaupanje v dognanja strokovnjakov s področja zdravja, zato želita nagovoriti svoje zaposlene k razmisleku in cepljenju proti covid-19," so zapisali pri ETI Elektroelement in Eti Proplast. "Zato predlagamo, da se poučite o prednostih cepljenja, se na cepljenje prijavite na načine, kot jih oglašuje država, ter se cepljenja udeležite."

V nadaljevanju pišejo, da bosta družbi izplačali nagrado vsakemu zaposlenemu in agencijskemu delavcu, ki bo do 15. avgusta pisno izjavil in verodostojno izkazal, da je popolno cepljen proti covid-19. 

Nagrada je v višini 70 evrov, prejemnik pa se lahko sam odloči, ali se mu nagrada prišteje k bruto plači ali neobdavčena nakaže na njegov osebni pokojninski račun. 

V Sloveniji smo medtem presegli pol milijona precepljenih z enim odmerkom, od tega je več kot 250.000 takih, ki so prejeli oba. To pomeni skoraj četrtino cepljenih z enim oziroma skoraj 13 odstotkov z obema odmerkoma. Če k temu prištejemo še 192.000 prebolelih v zadnjega pol leta, ki jih uvrščajo med tiste, ki so prejeli en odmerek, to pa po njegovem pomeni 34 odstotkov ljudi oziroma 40 odstotkov odrasle populacije.

Če se bodo vsi dobavitelji cepiv držali svojih zagotovil, bo Slovenija do konca junija po oceni direktorja NIJZ Milana Kreka prejela skupaj nekaj več kot 2,6 milijona odmerkov, s čimer lahko brez težav cepijo 75 odstotkov prebivalstva. Ob upoštevanju prebolelih bi lahko bil ta odstotek še višji, kar je zelo dober zaščitni element za populacijo.

Junija cepljenje v gospodarstvu

 V skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 bodo po državi v naslednjih tednih začeli intenzivneje izvajati sistematično cepljenje zaposlenih v gospodarstvu. Zagon cepljenja je predviden v začetku junija. Nekaj ključnih informacij za podjetja so pripravili na ministrstvu za zdravje.

Cepljenje zaposlenih bo potekalo v cepilnih centrih, glede na razpoložljivost mobilnih cepilnih ekip pa tudi na sedežih podjetij, piše v dopisu, ki so ga z ministrstva za zdravje danes razposlali ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Za izvedbo cepljenja v podjetju mora biti prijavljenih najmanj 50 oseb, za organizacijo cepljenja pa je odgovoren cepilni center, ki se nahaja na območju, kjer gospodarska družba izrazi interes po organiziranem cepljenju zaposlenih.

Podjetje mora pripraviti seznam zaposlenih

Podjetje mora pripraviti seznam zaposlenih in pogodbenih sodelavcev, ki bi se želeli cepiti. Za točen termin in lokacijo cepljenja se gospodarska družba dogovori z odgovorno osebo cepilnega centra in ji posreduje skupno število prijavljenih za cepljenje.

Ob tem na ministrstvu glede na nedavne zaplete z varstvom osebnih podatkov poudarjajo, da je treba zaposlenim pri pripravi seznama nedvoumno in jasno povedati, za kakšen namen se seznam pripravlja ter kdo in koliko časa bo podatke obdeloval.

Cepljenje je namenjeno vsem zaposlenim, ki še niso bili cepljeni proti covidu-19 in so starejši od 18 let. Cepijo se lahko tudi tuji državljani, če so zaposleni v slovenskem podjetju, in pogodbeni partnerji ter študenti, ki opravljajo delo ali delovno prakso v podjetju.

Za drugi odmerek na enak način kot do sedaj

Tisti, ki so prvi odmerek cepiva že prejeli, pa naj tudi naslednjega prejmejo na enak način, piše v dopisu. Če je nek zaposleni že prijavljen na cepljenje pri svojem izbranem zdravniku ali elektronsko preko portala zVEM, a še nima določenega termina, lahko cepljenje medtem opravi v okviru podjetja.

Osebe, ki so covid-19 prebolele, in je od okužbe minilo vsaj šest, a ne več kot osem mesecev, lahko prejmejo samo en odmerek cepiva.

Cepiva ne bo mogoče izbirati

Vrste cepiva, tako kot to velja v splošnem, trenutno še ni mogoče izbirati.

Dopis ministrstva za zdravje je objavila Slovenska turistična organizacija, ki je ob tem pripisala, da bo intenzivnejše izvajanje cepljenja zaposlenih potekalo tudi v turizmu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 30
 • kontrahan 09:20 15.maj 2021.

  https://ambasador21.wordpress.com/2021/05/09/who-in-cdc-novi-nuremberski-procesi-2021-se-pripravljajo-zaradi-zlocinov-proti-clovestvu/?fbclid=IwAR1zCC1gATizWrADPlnxk0_6BJ0S0OD303B6xhrehIN72KSpB5NVXO7Dpkg

 • Syn 09:12 15.maj 2021.

  Če je komu vredno tvegat s cepivi da dobi teh bogih 70€, potem res ne vem. Žalostno, da nekateri celo nasedajo na te finte.

 • Avatar Leon
  Leon 08:42 15.maj 2021.

  Cepljenje je obvezno za cepce !