Slovenija
150 ogledov

Za vse je kriv vodja strojne službe

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Za napako, ki nima nič s strojno službo, bo odgovarjal le vodja strojne službe.

Direktor Termoelektrane Šoštanj Matjaž Eberlinc je zaradi "skrajne neskrbnosti in hude malomarnosti" pri skoraj milijon evrov vredni naložbi izrekel opozorilo pred odpovedjo vodji strojne službe Matjažu Ringu. A zanimivo, napaka sploh ni bila strojne narave, ampak to, da predelave turbine niso prijavili ministrstvu in za predelavo niso pridobili okoljskega dovoljenja. 

"To je le zato, da bosta Košorok (Blaž, direktor HSE, op. a.) in Eberlinc dokazovala, da sta ukrepala … Ring ni pristojen za pridobivanje okoljevarstveenga dovoljenja, tudi znanja o tem nima … je le žrtveno jagnje," nam je v pismu sporočil anonimnež in priložil pisno opozorilo pred odpovedjo, ki ga je dobil Ring.

So imeli vsa soglasja ali ne?

V Termoelektrarni Šoštanj odgovarjajo, da bi moral vodja strojne službe, ki je bil skrbnik pogodbe s Siemensom, "poznati veljavna dovoljenja in interne predpise družbe“, v opozorilu pa mu očitajo, da ne bi smel dati soglasja k sklenitvi pogodbe, brez da bi se pri pristojnih službah pozanimal, ali so izpolnjeni vsi zakonski pogoji za sklenitev, tudi na področju varstva okolja. 

V Tešu sicer trdijo, da so bila za podpis pogodbe "izdana vsa potrebna soglasja, skladna z internimi predpisi in veljavno zakonodajo," v pisnem opozorilu delavcu pa pišejo, da spremembe v delovanju plinske turbine niso bile pisno prijavljene pristojnemu ministrstvu in zanje ni bilo pridobljeno spremenjeno okoljevarstveno dovoljenje, za kar je zagrožena globa do 75 tisoč evrov. 

Cela vrsta pregledov, pa so napako odkrili po pol leta

Matjaž Eberlinc, direktor Termoelektrarne Šoštanj | Avtor: mediaspeed mediaspeed

Na naša vprašanja, ali je pogodbo pred podpisom pregledal tudi pooblaščenec za okolje v Tešu, pravna služba ali kdo drug, ki se spozna na okoljevarstvena dovoljenja in zahtevano poročanje ministrstvu, so odgovorili le, da se pogodbo pregleduje skladno iz internimi postopki naročanja in zakonom o javnem naročanju na področju energetike. Investicijo je sicer pregledal tudi odbor za aktivni nadzor, soglasje k sklenitvi posla pa je dalo tudi vodstvo HSE kot skupščina Teša. Nadzorni svet so namreč pred časom ukinili. Vsi ti napake očitno niso odkrili, saj je bila pogodba podpisana 30 marca, da ni okoljevarstvenega dovoljenja, pa je Eberlinc izvedel 6. septembra. 

Škode ni zaenkrat še nobene

V Tešu pravijo, da zaradi napake niso v prekrškovnem postopku, na pristojno ministrstvo pa bodo poslali vlogo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Janez_53 15:52 03.oktober 2015.

    Očitno si pozabljiv ali pa premlad, da bi vedel, da je znameniti rek: "Ni važno, če kaj zna, važno je, da je naš!" izrekel Ivan Oman tam nekje pred 25 leti!

  • zdrej 10:13 02.oktober 2015.

    Riba pri glavi smrdi, Teš pa je tako kot riba. Dragi medžerčki, kaj se zdaj zgovarjate na druge. Na nedeljski zapor se bo treba pripravit. Jaz bi vas pa poslal preko ceste v rudnik delat, dokler ne bi miljončkov, ki ...prikaži več ste jih ukradli, nazaj zaslužli. Pa še dosro družbo bi vam dal zravn. Dobršen del našega zvezdnega političnega in gospodarskega sveta. Sedanjega in nekdanjih (od osamosvojitve naprej)! Še posebej ta zadnjih, ker so veliko več krivi.

  • gornik 17:43 01.oktober 2015.

    To so lahko samo strokovnjaki komunistične negativne selekcije, rojeni butlni, važno da je naš pa čeprav ne zna pisat .Za uničevati firme so pa odlični. Predlog je dober , pred strelski vod.