Slovenija
2 ogledov

Za vstop v ZDA je treba plačati

(Foto: new-york-city-travel.net) Žurnal24 main
Vstop v ZDA ni več brezplačen. Od danes naprej boste morali za obisk čez lužo odšteti 14 dolarjev oziroma slabih 11 evrov.

ZDA so pristojbino uvedle za 36 držav, med njimi je večina evropskih držav, poleg njih pa še Avstralija, Nova Zelandija, Japonska, Južna Koreja in Brunej.

Med drugim bo šel del pristojbine za poravnavo administrativnih stroškov, ki jih do zdaj ni bilo treba plačati. ZDA so namreč pred dvema letoma uvedle elektronski sistem za odobritev potovanja po imenu Esta, ki je bil do zdaj brezplačen. Tistim, ki so se pred današnjim dnem prijavili za potovanje v ZDA, ne bo treba plačati slabih 11 evrov. Vsi, ki se bodo prijavili od danes naprej, pa bodo račun poravnali ob sami elektronski prijavi, s plačilno ali kreditno kartico.

Evropska komisija se sicer s plačilom ne strinja, saj meni, da to spominja na vizumski sistem. Če bo analiza pokazala, da to drži, iz Bruslja sporočajo, da bodo "razmislili o ustreznih ukrepih" zoper ZDA.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.