Slovenija
31 ogledov

Za Wolfom mednarodna tiralica

sojenje patria Anže Petkovšek
Po obsodbi Riedla na Dunaju v Ljubljani mednarodna tiralica in priporni nalog za Walterja Wolfa.

Okrajno sodišče v Ljubljani, kjer se danes nadaljuje sojenje v zadevi Patria, je izdalo mednarodno tiralico in priporni nalog za Walterja Wolfa.

Wolfov zagovornik Andrej Kac je pojasnil, da sta z Wolfom govorila. Spomnil je, da je bil Wolf oproščen oziroma opravičen neudeležbe na sojenju v Avstriji iz zdravstvenih razlogov. Dokumentacijo o tem so po navedbah odvetnika predložili tudi ljubljanskemu sodišču.

Zatrjujejo namreč, da zaradi zdravstvenih težav Wolfa ni razlogov za priporni nalog in posledično ne razlogov za tiralico. Vendar tako kot poteka zdravljenje Wolfa, dnevno nastaja tudi nova dokumentacija.

"Dejstvo je, da je sodišče izdalo tiralico," je dejal Kac. A dodal je, da bodo sodišču predložili novo dokumentacijo in ga pozvali, naj še enkrat preveri, ali je Wolfova odsotnost na sojenju neupravičena. Če bo odsotnost na sojenju v Sloveniji upravičena, ker je "pač doma in ne sme na pot, ker ga čaka poseg", ni razlogov za izdajo pripornega naloga. Če slednji ni utemeljeno izdan, tudi ne more biti tiralice, je pojasnil Kac.

Po njegovih besedah Wolf čaka na težji zdravstveni poseg, ki se prestavlja iz dneva v dan, a računa, da bo opravljen sredi maja. Zatem bi po njegovih ocenah Wolf relativno hitro lahko prišel na sojenje. Če se bo kaj zapletlo, pa bodo, pravi, to pojasnili z medicinsko dokumentacijo.

Riedl vsaj za leto v zapor

V petek je sicer v primeru Patria prvostopenjske sodbe izreklo deželno sodišče na Dunaju in prvoobtoženega Wolfganga Riedla spoznalo za krivega v več točkah obtožnice.

Riedl je bil spoznan za krivega podkupovanja v Sloveniji, poskusa goljufije in davčne utaje, trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti  - nahaja se v Kanadi - sodbe niso izrekli.

Glede na izrečeno kazen bo moral Riedl, ki je bil v času sporne nabave oklepnikov posrednik Patrie v Sloveniji, za vsaj eno leto v zapor. Tako tožilstvo kot obramba sta napovedala pritožbo.

Sojenje v Ljubljani

Na sojenje v primeru Patria so od obtoženih danes prišli nekdanji predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič. Kot je povedala sodnica, je Črnkovič podal dopolnilo k zagovoru.

Sojenje peterici (poleg navedenih še Jožetu Zagožnu) se je začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Komentarjev 16
  • Scott 21:12 08.april 2013.

    dragec pa bonsaist in/ali bulmastifist, kajne.?

  • mph 14:34 08.april 2013.

    Bom razumel, da si šaljivo razpoložen danes. :-)

  • kapuhs 12:43 08.april 2013.

    Kaaaj? Kako si drzneš. Na zadnjem občinskem svetu je bilo lepo rečeno, da razen par trojanskih krofov in dveh letnih vinjet, ni Janez prav nič drugega dobil. Še potne stroške si je moral sam plačat. Le čakaj, ti bom dal ...prikaži več usta pod nos pa glavo med ušesa. Janez, ti si karakter na kubik. Drži se, če ne te bomo pa mi. Zavedeni slovenci.