Slovenija
213 ogledov

Za žare v Celju zmanjkalo prostora

Žara Profimedias
Ker v Celju ni mogoče najeti novega žarnega groba, so svojci pokojnega pokopali izven občine na okoliškem pokopališču.

"V družini smo imeli pred dnevi pogreb. Ker je šlo za upepelitev, smo temu primerno želeli kupiti žarni grob na celjskem mestnem pokopališču," pove gospa iz Celja. "Na pogrebnem podjetju Veking so nam povedali, da žarnih grobov ni več in da lahko kupimo parcelo za klasični pokop, kar pa je bilo za nas nesprejemljivo. Tako glede velikosti kot cene za te parcele - 2500 do 3000 evrov za betonski robnik in malo granitne obloge ter barvo, ki je v naprej izbrana." Kot pove, so bili zato prisiljeni sorodnika pokopati izven občine na okoliškem pokopališču, kjer so brez težav dobili žarni grob po ugodnejši ceni kot v Celju.

Ponudijo klasični grobni prostor

Na celjski mestni občini priznavajo, da trenutno na mestnem pokopališču ni mogoče najeti novih žarnih grobov, sicer pa pogrebne slovesnosti potekajo nemoteno. "Žarni pokopi se vršijo v obstoječe žarne grobove, v klasične grobove in vrši se raztros pepela," pojasnjujejo na Oddelku za okolje in prostor ter komunalo Mestne občine Celje.

"V primeru, da naročnik pogrebne svečanosti nima grobnega prostora in želi imeti žarni pokop, se mu ponudi odstopljen klasični grobni prostor, kamor se vgradijo žarni elementi." Odstopljen grobni prostor pomeni, da je nekdo grobni prostor pisno odstopil, mirovalna doba 10 let je potekla in mogoče ga je oddati novemu najemniku za žarne pokope. Kot dodajajo, je na pokopališču Teharje od meseca oktobra 2014 na voljo tudi najem žarne niše v žarni steni. Strošek najema je le letna najemnina žarne niše, v vrednosti 12,99 evrov.

Pripravljajo izgradnjo nove žarne stene

"Mesto raste in se razvija in marsikdo še nima groba," pravi gospa iz Celja,  ki upa, da bo bodo vsaj preostali Celjani svoje svojce lahko pokopali na celjskem pokopališču. "Za vzgled bi si lahko vzeli pokopališče v Žalcu, kjer imajo narejen žarni zid, ki je zelo funkcionalen in lep," pravi bralka. Na mestni občini pravijo, da so v postopku pridobitve projektne dokumentacije za izgradnjo nove žarne stene na celjskem mestnem pokopališču. Kdaj bodo na njej omogočili pokop, niso sporočili.

Komentarjev 8
  • zefacveta 18:00 06.februar 2015.

    Žaro bi lahko imeli tudi doma, tako kot to lahko imajo v drugih državah. Žara s pepelom ni last občine ali države ampak svojcev. Lahko bi žarni zid uredili na Golovcu tako imenovanem slovenskem pokopališču. Občina je nekoč že obljubila, ...prikaži več da bodo tu uredili žarne pokope, pa je to kar zamrlo. Potrebno bo spomniti celjske svetnike, da razmislijo o tem s pristojnimi službami.

  • galaxy3 12:47 06.februar 2015.

    V naši družini smo vsi zmenjeni dan na pokopališčih ne bomo pokopani. Preživeli ali pa nasledniki bodo na željo pokonjega odnesli pepel na izbran kraj.

  • erikkk 12:39 06.februar 2015.

    ma kakšen grob ... upepelit pa naj me odvržejo kam v morje ali pa nekje v hribih ...