Slovenija
14 ogledov

Za zdaj brez postopka

evropska komisija Shutterstock
Slovenijo čaka še en poglobljen pregled.

Evropska komisija je danes v poročilu o gospodarskih neravnovesjih opredelila 16 držav, ki potrebujejo poglobljen pregled, med katerimi je znova tudi Slovenija. A komisija v poročilu ocenjuje, da je Slovenija v zadnjih mesecih pospešila reforme, pomembne za odpravo neravnovesij, in da dosega ključen napredek v bančnem sektorju.

V družbi Španije

Slovenija je poleg Španije edina, za katero je komisija doslej ugotovila presežna makroekonomska neravnovesja, a svoje korektivne roke še ni stegnila - postopka proti državi še ni sprožila.

Tako se je odločila zaradi "ambicioznega" proračunskega načrta in načrta reform, pojasnjuje komisija v današnjem poročilu, v katerem še izpostavlja, da pozorno spremlja izvajanje načrtovanih reform in priporočil, ki jih je dobila Slovenija.

Rezultati analize februarja ali marca

"To spremljanje kaže, da je bil v zadnjih mesecih pospešen tempo strukturnih reform, pomembnih za odpravo neravnovesij, in da se na področju bančnega sektorja dosega ključen napredek," piše v poročilu.

Slovenijo sicer zdaj čaka še en poglobljen pregled. S poglobljeno analizo, ki bo predvidoma objavljena februarja ali marca, bo komisija ocenila, ali se presežna neravnovesja zmanjšujejo ali ostajajo, ter presodila, ali bo treba sprožiti postopek.

Med 16 državami, ki morajo na temeljit pregled, so poleg Slovenije še Španija, Francija, Italija, Madžarska, Belgija, Bolgarija, Danska, Malta, Nizozemska, Finska, Švedska, Velika Britanija, Hrvaška pa tudi Luksemburg in Nemčija.

Komentarjev 1
  • YASSIR 22:46 13.november 2013.

    Zanimiva povezava če koga zanima kako je Slovenija v EU med državami ki so najbolj povečale zadolženost www.denarinfinance.com/?p=1250predlagam ogled galerije je lepo prikazano