Slovenija
116 ogledov

Zabavni le v filmih

Tudi vojaške ladje in jahte turistov niso varne pred napadi piratov. (Foto: Maja Žurnal24 main

Zadnja leta je fenomen piratstva intenziven predvsem v Adenskem zalivu v Rdečem morju, kjer je trenutno zajetih nekaj manj kot 20 ladij; približno 350 pomorščakov je talcev. Z Nigerijo je to najbolj nevarno območje,” je na včerajšnji novinarski konferenci na temo piratstva na morju dejal Branko Krznarič iz Mednarodne federacije transportnih delavcev (ITF).

Razlog za močno povečano dejavnost somalijskih piratov tiči v kritičnem položaju države – od leta 1991 namreč nima delujoče vlade in kazenskopravosodnega sistema. Tukaj piratstvo smrdi že po gusarstvu, saj naj bi šlo 30 odstotkov dobička kar tranzitni vladi. Tukaj pa so še zelo revni ljudje, ki so se prej preživljali z ribištvom,” je pojasnil Marko Pavliha, predstojnik katedre za pomorsko in prometno pravo na fakulteti za pomorstvo in promet.

Sprožena mednarodna akcija
ITF je v sodelovanju z organi v pomorski industriji maja sprožil mednarodno akcijo v boju proti piratstvu. “Naš cilj je zbrati vsaj 500 tisoč podpisov do 23. septembra, mednarodnega dneva pomorstva, in tako pritisniti na vlade za konkretno akcijo zaustavitve piratstva. Osebno pa bi pri tem rad videl, da bi Slovenija izstopala – pa ne v slabem smislu, saj je do zdaj slovenskih podpisov le 20. Peticijo lahko podpišejo vsi, ni namenjena izključno pomorščakom,” je poudaril 
Krznarič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.