Slovenija
221 ogledov

Zabavo za rojstni dan je vedno treba prestaviti

Anja Mencinger Osebni arhiv
Medtem, ko se večina ljudi na svetu 31. decembra veseli in paznuje prihod novega leta, so med njimi tudi takšni, ki na silvestrovo slavijo tudi rojstni dan.

Tik pred skokom v leto 2015 denimo praznuje tudi Anja Mencinger, ki je ob polnoči dopolnila 32 let.

"Mogoče ne bi rekla, da sem bila prikrajšana. Dejstvo je, da ima 31.12. vsak razlog za praznovanje, ker je pač konec leta. Nihče takrat ne praznuje tvojega rojstnega dneva. Ampak se navadiš, da je temu tako in se s tem vse manj obremenjuješ. Čeprav je lepo, da ima vsak svoj dan vsaj enkrat na leto in se mogoče takrat počutiš malo posebnega. Mi, ki imamo rojstni dan 31.12., tega ne občutimo toliko. Se pa večina strinja, da je to kar butast dan za rojstni dan, po drugi strani pa si ljudje kar zapomnijo datum tvojega rojstnega dne in ne pozabijo," pravi (po rodu) Gorenjka, ki je sicer domači Bohinj že pred časom zamenjala za Ihan, kamor se je preselila in si ustvarila družino.

Nikoli ne praznuje na silvestrovo

Mencingerjeva zadnja leta prav posebej svojega rojstnega dneva ne praznuje. "Izjema je bila pred dvema letoma, ko sem dopolnila 30 let, smo potem imeli manjše praznovanje oziroma kosilo v januarju, ker prej ni šlo. Ko sem bila manjša, je bilo drugače in smo praznovali, nikoli pa ni bilo praznovanje točno 31.decembra," opisuje.

Na dosedanja praznovanja, zlasti tista v zgodnjem otroštvu in mladosti, ima vseeno lepe spomine, ne glede na to, da morala dan, primeren za rojstnodnevno slavje, skrbno in izjemno premišljeno izbrati.

"Rojstni dan sem praznovala bolj, ko sem bila mlajša, obvezna je bila torta, ampak vedno smo morali najti primeren datum, ker veliko prijateljev in sošolcev ni bilo doma okoli novega leta, ali so imeli obveznosti drugje," dodaja v smehu.

Kdaj pa ji voščijo?

Anja Mencinger | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kljub vsemu pa 32-letna Gorenjka svoj rojstni dan preživi še vedno podobno kot v zgodnjem obdobju. Na ta dan je še vedno brez izjeme obkrožena s svojimi najbližjimi, družino, sorodniki in najtesnejšimi prijatelji. Ne glede na to, da so se z leti močno spremenile njene življenjske obveznosti, ki jih ima običajno na ta dan, to ostaja njen dan, šele zatem sledi praznovanje oziroma nazdravljanje novemu letu.

"Več ali manj je še delovni dan, je potrebno iti v službo, ker 31. december žal ni praznik. Delam v takem podjetju, da kolektivni dopust ni možen in potem se vsako leto malo menjamo glede prostih dni okoli novega leta. Zvečer pa pripravimo običajno manjše praznovanje doma, nič posebnega, sploh odkar imava otroka in smo v svoji hiši. Ponavadi pridejo na praznovanje prijatelji, pred leti sem večkrat praznovala zunaj, sedaj pa smo rajši doma. Je pa res, da je poudarek na praznovanju novega leta in ne mojega rojstnega dneva," dodaja.

Zagotovo pa Mencingerjeva v primerjavi z ostalimi prejme za nekajkrat več voščil.

"Družina in prijatelji mi več ali manj voščijo že 31.12., veliko je voščilo po družbenem omrežju,  denimo Facebook, ali sms-ih pa tudi po telefonu," našteva. 

Dvojna darila?

"Darilo je bilo običajno samo eno, je pa res, da smo živeli zelo skromno in tako so me tudi vzgojili. Nisem bila zahteven otrok glede daril oziroma nisem pričakovala kaj več, ker imam pač takrat rojstni dan," odgovarja na vprašanje, ali je kot otrok oziroma kadarkoli kasneje prejemala več, ločenih daril, torej darilo Dedka Mraza za novo leto in darilo za rojstni dan že večer prej. 

Zadnja leta pa darilo dobi že nekaj tednov pred uradnim rojstnim dnevom.

"Posebnih daril ne dobim, moj partner mi vsak leto prinese vrtnico, ne glede kje sva, ker darilo dobim že za Miklavža in je takrat malo večje pa velja za vse priložnosti. Ker ne živim več v domačem kraju, potem se moram po darila vedno odpeljati domov," zaključuje.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:13 01.januar 2015.

    no ne sam tisti k so na nov let rojeni ampak tud tisti k so med novim letom pa božičem. k pol dobijo trikrat manj daril pol :)

  • Johan Spohan 08:33 01.januar 2015.

    To je res grozno. Imam znanca, ki je rojen na silvestrovo in stalno govori: " kot otrok sem bil zelo lep, potem so bili v porodnišnici na silvestrovo pijani in so me zamenjali". In tako danes ni več lepotec.