Slovenija
24 ogledov

Žabjak ali rotovž

Nad udeležbo predstavnikov države na petkovi javni tribuni je bil Silvo Mesojede Žurnal24 main
Romsko. Mesojedec napovedal shod pred rotovžem, Balažkova vabi v Žabjak na dan odprtih vrat.
400 Romov živi v Žabjaku in Brezju, ki sta skupaj največje neurejeno romsko naselje v Sloveniji.

To, da se petkove javne tribune o romski problematiki ni udeležil niti eden od petih povabljenih ministrov, je povod, da Regijska civilna iniciativa (RCI) za reševanje romske problematike za četrtek ob 16. uri napoveduje protestni shod pred rotovžem, s katerim želijo opozoriti na ignoranco države do romske problematike.

“Ministri naj bi na javni tribuni pokazali, da poznajo naše težave in da imajo rešitev zanje,” pravi Silvo Mesojedec, predsednik RCI, ki je razočaran tudi nad odnosom občine do te problematike.

Brez soglasja občine
RCI soglasja za zaporo ceste pred rotovžem od občine ni dobila. “Občina nas poskuša ovirati. Shod bo tako samo na ploščadi pred rotovžem," je dodal Mesojedec.

Župan Alojzij Muhič je sicer na petkovi tribuni povedal, da se težav z Romi, predvsem iz romskega naselja Žabjak, zavedajo. Rešitev vidijo predvsem v legalizaciji naselja, ki bi prinesla razvoj, pa tudi v naseljevanju Romov med preostalo prebivalstvo. “Država naj bi zemljišča v Žabjaku, ki so v lasti ministrstva za obrambo, prenesla ali na ministrstvo za okolje ali na občino in tako omogočila legalizacijo objektov, ki so primerni za bivanje. Naredili smo tudi program razselitev; Rome bi zaposlovali in jim omogočili stanovanja v stanovanjskih blokih, v katerih je ena romska družina za preostale nemoteča,” je pojasnil Muhič.

Vabljeni v Žabjak
Dušica Balažek, romska svetnica, pa je navzoče na javni tribuni in tudi vse druge povabila na dan odprtih vrat v Žabjak, ki bo na isti dan kot protestni shod. Kot trdi, se obiskovalcem za varnost ni treba bati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.