Slovenija
14 ogledov

Začaran dimnikarski krog

Predstavniki dimnikarjev za nujne spremembe. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Dimnikarstvo Dovrtel je izstavljalo račune, tudi če dimnikarske storitve ni opravilo. Dimnikarji so zaman čakali, da bi vstopili v hiše in opravili svoje naloge, ali pa so jih celo zavrnili.
"V zadnjih dveh letih smo izdali približno 250 računov, ne da bi opravili dimnikarsko storitev," je navedbe Gorenjskega glasu priznal dimnikar Rudi Dovrtel. V isti sapi je pojasnil, da so njegovi dimnikarji vedno zaman čakali, da bi vstopili v hiše in opravili svoje naloge, ali pa so jih celo zavrnili. "Mi se dvakrat najavimo, damo stranki možnost, da izbere termin. Če ne odgovori in zaman čakamo pred hišo, je to za nas strošek. Računamo dvakrat pol ure, po uredbi," je dejal.

Zavezuje nas koncesija
"Ne guncamo afen po terenu, pač pa zagotavljamo varnost," je ogorčeno nadaljeval Dovrtel in spomnil, da jih k rednemu čiščenju dimnikov, pregledom in meritvam zavezujejo predpisi in koncesija ministrstva za okolje in prostor. "Koncesija predvideva kazen, če svoje dejavnosti ne opravljam. Lahko mi jo tudi odvzamejo," pravi Dovrtel in hkrati opozarja, da so kazni zagrožene tudi za gospodinjstva, "vendar inšpekcija spi; do sedaj se na pritožbe dimnikarske službe še ni odzvala".

Inšpekcija se ni odzvala
Na kranjski območni enoti inšpektorata za okolje in prostor niso včeraj ne komentirali Dovrtelovih navedb ne odgovorili na vprašanje, koliko pregledov so opravili lani in koliko je bilo ugotovljenih kršitev.

Zakon na ustavnem sodišču

Dovrtel pravi, da se je izogibanje dimnikarjem razširilo tudi zaradi civilne iniciative nezadovoljnih uporabnikov dimnikarskih storitev. Spomnimo, da je lani prav v Kranju Tone Kristan organiziral srečanje članov iz skoraj cele Slovenije. Ti so prepričani, da so pravilniki in uredbe, ki urejajo dimnikarsko dejavnost, protiustavni, saj po njihovem mnenju grobo posegajo v zasebnost posameznika in kršijo človekove pravice. Zato so zakon vložili v presojo na ustavno sodišče.

Kristan dvomi

Kristan dvomi tudi o Dovrtelovih trditvah, da so njegovi dimnikarji v spornih primerih res bili na terenu. Prepričan je, da so bili izstavljeni računi kazen, ker stranke Dovrtelu niso odgovorile. Ta po drugi strani zatrjuje, da lahko svojo navzočnost dokaže z delovnimi nalogi in arhiviranim razporedom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.