Slovenija
7 ogledov

Začela se je volilna kampanja

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Z današnjim dnem se tudi uradno začenja kampanja pred lokalnimi volitvami. Županski kandidati bodo tako začeli nagovarjati volivce, naj 10. oktobra na lističu obkrožijo prav njih.

Predvolilne dejavnosti, ki sicer intenzivno že potekajo, se bodo morale skleniti 8. oktobra opolnoči, ko se bo volilna kampanja končala in bo nastopil predvolilni molk.

Kljub uradnemu začetku enomesečne volilne kampanje pa čas za vlaganje kandidatur še ni potekel. Tako županske kandidature kot tudi kandidatne liste za občinske svete je namreč pri občinskih volilnih komisijah mogoče vložiti še do 15. septembra do 19. ure. Do tega dne lahko volivci tudi še podpisujejo obrazce podpore kandidatom.

Kdo vse se poteguje za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo dokončno znano 21. septembra, ki je zadnji rok za izdajo odločb o potrditvi oziroma zavrnitvi kandidatur. Štiri dni za tem, 25. septembra, pa bodo seznami potrjenih kandidatur in list kandidatov tudi javno objavljeni.

Odpreti so morali poseben račun
Organizatorji so morali za volilno kampanjo odpreti poseben račun in bodo morali vse stroške kampanje tudi poravnati izključno s tega računa. Zakon pa – glede na število volivcev v občini – določa tudi zgornjo mejo sredstev, ki je stroški kampanje ne smejo preseči.

V času volilne kampanje bodo kandidati volivke in volivce nagovarjali tudi s plakati in različnimi tiskovinami. Poleg plakatnih mest, ki jih mora vsaka občina brezplačno in enakopravno zagotoviti vsem organizatorjem volilne kampanje, lahko organizatorji dodatna plakatna mesta tudi zakupijo.

V prestolnici je vlogo za pridobitev brezplačnih plakatnih mest do 23. avgusta, ko se je v skladu z razpisom iztekel rok, vložilo 13 organizatorjev za županske volitve, za volitve članov mestnega sveta pa 17 organizatorjev.

Prostor za brezplačno oglaševanje
Vsak organizator bo imel zagotovljeno brezplačno oglaševanje na desetih veleplakatnih mestih in desetih mestih za malo (klasično) plakatiranje. Mesta so bila določena z javnim žrebom, organizatorji volilne kampanje pa jih lahko uporabljajo od današnjega dne.

Mestna občina Ljubljana bo kandidatom omogočila tudi predstavitev v javnem glasilu. Za predstavitev volilnih programov županov so dobili osem vlog, za predstavitev volilnih programov strank oziroma list za mestni svet deset ter dve za predstavitev volilnih programov list za svete četrtnih skupnosti. Predstavitve bodo v glasilu Ljubljana objavljene 6. oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.