Slovenija
27 ogledov

Začeli bodo pred vlado

Policija Saša Despot
Načrt stavkovnih aktivnosti je že pripravljen, a ga javnosti ne razkrivajo, dokler še potekajo pogajanja z vlado.

Policisti bodo jutri ob 7. uri začeli splošno stavkom, sta napovedala oba policijska sindikata. Načrt stavkovnih aktivnosti za sredo in prihodnje dni imata že pripravljen, a ga javnosti ne razkrivata, saj čakata na morebiten dogovor z vlado.

Po naši informacijah pa naj bi policisti množično prijavljali dopust, saj jim zakonodaja prekinitve dela kot takšne ne dovoljuje. Sočasno naj bi vloge za koriščenje dveh dni dopusta oddalo kar 4.000 policistov.

Na obeh straneh so danes sicer z izjavami skopi, zato ni mogoče sklepati, ali bi lahko še prišli do rešitve, ki bi preprečila jutrišnjo stavko. 

Državni sekretar Boštjan Šefic pa je v današnji izjavi ponovil, da morajo policisti kljub stavki izvajati vse nujne in varnostne naloge. Sam pa verjame, da bo stavka vodena tako, da bodo policisti opozorili na stanje v policiji, na drugi strani pa stavka ne bo vplivala na delo pri begunski krizi in na splošno varnost v državi.

Ob 7.30 protest pred vlado

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so napoved stavke opisali že v sporočilu za javnost, ki so ga poslali še med pogajanji. 

"Na začetek stavke bomo javnost simbolično opozorili ob 7.30 pred zgradbo vlade v Ljubljani," so zapisali. Nato se bosta ob 9. uri v prostorih Policijske akademije Tacen sestala stavkovna odbora obeh sindikatov, poleg SPS še Policijskega sindikata Slovenije. "Predvidoma bosta sprejela sklep o združitvi v skupni Policijski stavkovni odbor," so sporočili s SPS. Več o stavkovnih aktivnostih pa bo znanega jutri po 11. uri.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj morajo policisti delati med stavko?

Tudi če do stavke pride, pa morajo policisti kljub temu po zakonu izvajati določene naloge.

Policisti so tako med stavko dolžni varovati življenja, osebno varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

Prav tako morajo policisti tudi v času stavke varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. 

Povečanje plač za 35 odstotkov

Policijska sindikata sicer zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. 

vozniško dovoljenje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov, izplačilo presežnih ur, uveljavitev dodatka za delovno dobo in za stalnost. 

Prav tako si policisti prizadevajo tudi za poseben dodatek zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatek zaradi specifične dolžnosti, ki jih imajo policisti ob vsakem času.

Komentarjev 1
  • h3o 19:14 17.november 2015.

    policisti lahko mimogrede zažgejo še kakšen koran...