Slovenija
17 ogledov

Začeli reševanje

Mariborska nadškofija. O stečaju cerkvenih družb bodo odločali strokovnjaki iz tujine.

Lojze Cvikl, novi ravnatelj gospodarske uprave mariborske nadškofije, je včeraj začel delo. Kot smo že poročali, je na tem mestu zamenjal Mirka Krašovca, ki je zaradi investiranja v projekte z velikim tveganjem nadškofijo pripeljal v rdeče številke.

Predaje poslov še ni bilo

“Veliko sestankov smo imeli. Zdaj so na vrsti usklajevanja. Najprej se moram seznaniti s poslovanjem in spoznati sodelavce. Prevzema poslov pa s Krašovcem še nisva opravila. Predvidevamo, da jih bova naslednji teden. Za svetovalce, ki smo jih dobili, lahko le rečem, da jih še ni v Mariboru. Terminsko zdaj usklajujemo njihov prihod,” je včeraj posebej za Žurnal24 pojasnil Cvikl.

Sestanek z Zdolškom
Nista se sestala. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se Cvikl med prvimi dobil s Simonom Zdolškom, predsednikom uprave Zvon ena holdinga. “To ne drži. Z njim še nisem sestankoval,” je dodal novi ravnatelj nadškofijskega gospodarstva. Zdolšek pa se na naše klice ni odzval.

Kot smo že poročali, je omenjeni prišel v Maribor iz tujine in prekinil svoje študijsko leto, da bi rešil potapljajoče cerkveno gospodarstvo mariborske nadškofije. Poznavalci razmer v vrhu nadškofije ga imajo že za nekakšnega stečajnega upravitelja mariborskega cerkvenega premoženja. Nad podjetji, s katerimi je mariborska škofija lastniško povezana in ki so v rdečih številkah, se zgrinjajo temni oblaki. Družba Gospodarstvo Rast, kjer so 51-odstotni lastniki, ima 13 milijonov evrov izgube, Rast pa je večinski lastnik Zvon ena holdinga, ki je ustvaril 56 milijonov evrov minusa. Kaj bo s temi podjetji? “Za to pa so poklicani strokovnjaki iz tujine, ki bodo povedali kako in kaj naprej,” je povedal Cvikl in pojasnil, da to ni prvi primer takega reševanja oslabljenega cerkvenega gospodarstva po svetu.

Zidarja tudi tretjič ni bilo
Medtem ko se na eni strani v nadškofiji ukvarjajo z reševanjem svojega gospodarstva, pa visi nad njimi še tožba za pol milijona evrov. Gradbeni velikan SCT namreč toži Nadškofijo Maribor za skoraj pol milijona evrov, saj Cerkev po mnenju gradbinca ni plačala celotnega zneska za izgradnjo večnamenske športne dvorane Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti.

Pri nadškofiji so za izgradnjo telovadnice plačali 3,5 milijona evrov, pol milijona pa naj bi jim SCT oziroma Zidar ustno obljubil kot darilo ali popust. A pri gradbenem gigantu takšen popust zavračajo, saj niso sklenili nobene darilne pogodbe. Ivana Zidarja, predsednika uprave SCT, je sodnik Marko Čagran včeraj že tretjič neuspešno pozval na prostor za priče.

0,5
milijonska tožba visi nad mariborsko nadškofijo. Toži jih SCT, saj po mnenju gradbinca Cerkev ni plačala celotnega zneska za izgradnjo športne dvorane.

Sodba po pošti
Sodbo, ali mora Nadškofija Maribor še plačati skoraj pol milijona evrov, bo sodnik izdal pisno. Na obravnavi sta bila navzoča tudi Ivan Štuhec, direktor Zavoda AMS, in Mirko Krašovec, ki sta bila oba bolj malo zgovorna. “Nimam komentarja. Nima smisla, dajte po svoji presoji napisati,” je samo izrekel Krašovec.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.