Slovenija
153562 ogledov

Začelo se je: Močno sneži, v naslednjih urah bo najhuje v teh krajih!

sneg
1/7
Saša Despot
Po nekaterih krajih v Sloveniji je že začelo snežiti.

Na zahodu države že močno sneži, sneg pada tudi v prestolnici in se počasi pomika proti vzhodu države. Na spodnji radarski sliki si lahko ogledate, kako fronta prehaja Slovenijo.

Največ snega bo zapadlo v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, najmanj pa v vzhodni in južni Sloveniji. Ponekod na Notranjskem, Gorenjskem ter v osrednji Sloveniji bo zapadlo od 20 do 40 cm novega snega, na vzhodu in jugu Slovenije pa večinoma od 5 do 15 cm.

Agencija za okolje je sicer že zjutraj razglasila oranžni vremenski alarm zaradi snega.

"Možne so večje motnje v prometu, v primeru mokrega snega se lahko lomijo veje in posamezna drevesa. Možna je lokalno prekinjena oskrba z električno energijo. Nekateri cestni odseki so lahko neprevozni. Napolnite rezervoar z gorivom. Vozite razmeram na cesti primerno, računajte na daljše zastoje. Računajte na morebitne plazove snega s streh. Otresite sadno in okrasno drevje," svetujejo na agenciji za okolje. 

Na Primorskem in Notranjskem je razglašen tudi oranžni alarm za poledico in žled. 

"Ceste in pločniki so poledeneli. Lomijo se veje dreves. Nekatere električne napeljave so lahko pretrgane. Priskrbite si zalogo posipnega materiala. Priporočamo veliko previdnost pri hoji na prostem in vožnji na prizadetih območjih. Za nujne poti peš priporočamo uporabo pohodnih derez. Preden se odpravite z vozilom na pot, se prepričajte o prevoznosti cest. Odsvetujemo zadrževanje pod drevesi in v bližini električnih napeljav. Odsvetujemo hojo v gozdove," svetujejo na agenciji za okolje. Nevarnost žleda in poledice je sodeč po alarmu agencije za okolje največja zvečer po deveti uri in ponoči. 

nesreča sneg cesta | Avtor: PU Maribor PU Maribor

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) zato svetuje, da okoli stavbe odstranite suha drevesa oziroma oklestite veje, ki bi se pod težo snega ali žleda lahko zlomile in pripravite pesek in sol za posipanje zaledenelih površin ter orodje za odstranjevanje snega.

"Že med sneženjem preventivno čistite poti in površine, ki jih uporabljate. Po zaledenelih in zasneženih poteh hodite previdno," poudarjajo. Obenem pa svetujejo, naj bomo pozorni na pokanje vej, se izogibamo hoji pod drevesi in pod njimi ne parkiramo vozil. "Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, ne dotikajte se pretrganih kablov in drugih delov napeljav, saj so lahko pod napetostjo. Na pot se odpravite le, če je nujno," še svetujejo.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.