Slovenija
146553 ogledov

Začelo se je: Silovita nevihta na obali, celica se pomika zelo hitro

Zima, Snežna nevihta v ZDA
1/4
Epa
Nevihte zajele Slovenijo. Možna tudi toča.

"Z jugozahoda se hitro pomika močnejša nevihta, ki lahko postreže tudi s točo! Pomikanje nevihte je zelo hitro, možni so močnejši sunki vetra!" sporočajo vremenoslovci portala neurje.si.

V naslednjih dneh pričakujemo zelo burno vremensko dogajanje, napovedujejo meteorologi agencije za okolje, ki je razglasila oranžni alarm: "Današnje jutro je neobičajno toplo. Z jugozahodnim vetrom je nad naše kraje pripotovala topla in zelo vlažna zračna masa iznad Sredozemlja in Atlantika. Ozračje je nestabilno, pojavljajo se krajevne plohe in tudi prve nevihte. Dogajanje se bo čez dan stopnjevalo, saj se bo nestabilnost ozračja povečala."

Pričakujejo nevihte z močnejšimi nalivi, ki se bodo verjetno dalj časa obnavljali na enem mestu. Kako se bodo nevihtne celice gibale po državi, lahko spremljate na tej povezavi. Na morebitne posledite dolgotrajnih nalivov opozarja tudi uprava za zaščito in reševanje.

Okrepljen zahodni veter bo nosil nevihtne celice proti vzhodu. Oblikovali se bodo pasovi z obilnimi padavinami. Točke proženja bodo verjetno nekje na območju Julijskih Alp ali v zahodnem predalpskem hribovju. V nekaj urah lahko pade tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Na Arsu opozarjajo, da bo ob močnih nalivih možen hiter porast hudourniških vodotokov in meteornih voda, zato priporočajo, da spremljate vremenska in hidrološka opozorila ter radarsko sliko.

Jutri nas bo dosegla hladna fronta. Dež bo zajel vso Slovenijo, predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo tudi nevihte. Tudi jutri bo padlo veliko dežja, a bodo padavine bolj enakomerno razporejene.

nevihta | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 12:42 15.september 2022.

    V Ljubljani parkrat malo zagrmelo in to je to!!! Nesposobni vremenarji tako kot vse v tej zafurani državi!!!