Slovenija
334 ogledov

Začenja se cvetenje morja

Mušole
1/2
Suzana Kos
Kako močno bo cvetenje in ali bo sledilo sluzenje, je težko napovedati.

"Cvetenje morja se začenja, kako intenzivno bo, je nemogoče napovedati, saj je odvisno od vrste dejavnikov. Obilne snežne padavine in pomladansko deževje je v morje odplaknilo veliko nitratov in fosfatov, hkrati ni močne burje in temperature so visoke, torej so izpolnjeni pogoji za pravo eksplozijo življenja v morju. Alge pa so itak znane po hitrem življenjskem ciklu," ocenjuje biolog Lean Fonda, sicer tudi vodja ribogojnice in podvodnih dejavnosti.

Po njegovih besedah so podvodni travniki v teh dneh čudoviti, je pa hkrati voda zaradi cvetenja že kalna in vidljivost slabša. V zadnjih tednih so se sicer razbohotile kremenčaste planktonske alge; ali bo sledilo sluzenje, bo jasno v kratkem. Cvetenje morja so sicer zaznali tudi na hrvaški obali.

Vladimir Vinčer  | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Pomor Noetovih bark

"Cvetenje morja sicer načeloma ni škodljivo, saj je v vodi več planktona in več hranil," dodaja Fonda. Eden od uradnih nabiralcev školjk, Vladimir Vinčer, nas je namreč obvestil, da se je v koprskem zalivu zgodil množičen pogin školjk vrste Noetova barka (domačini jim pravijo tudi mušole, op.p.); po njegovem mnenju so poginile zaradi virusa, ki naj bi bil kriv tudi za generalni pomor že v letu 2001.

"Tedaj so mušole potrebovale kar šest let, da so se obnovile; med vzroki za pomor so lahko tudi balastne vode, ki jih iz rezervoarjev spuščajo ladje na poti v koprsko Luko. Naših opozoril, kaj se dogaja, nihče ne jemlje resno," ocenjuje nabiralec.

Komentarjev 2
  • šport.ribič 09:20 20.junij 2013.

    Preveč fosforja v morju je vzrok za alge.Umetna gnojila,p.praški,luka Koper...Za mušole so krivi sedimenti;ki peidejo v morje od koanja !.bazena v Luki Koper in je koprski zaliv kalen že od jeseni,ne pa bakterje!

  • joc2013 09:26 19.junij 2013.

    Štajerci in Gorenjci vljudno vabljeni na kopanje v Portorož v jesenke barve odeto morje. Želim vam vsaj pet urno potovanje iz LJ z veliko cestnimi zastoji. Na Črnem Kalu zaračunavamo vstopnino 10 eur, komur je drago lahko zavije na Hrvaško.