Slovenija
11323 ogledov

Deaktivirali letalsko bombo v Novi Gorici

Evakuacija je potekala od 7. ure dalje, prebivalci pa so bili obveščeni s posebnimi letaki, ki so jih prejeli v nabiralnike.

V Novi Gorici so danes deaktivirali v ponedeljek najdeno letalsko bombo ob železniški postaji. Akcija je potekala usklajeno tudi na italijanski strani državne meje, saj je bila neeksplodirana letalska bomba angleške izdelave iz druge svetovne vojne ležala tik ob meji med državama.

"Javni del intervencije onesposobitve letalske bombe je končan, kajti pirotehnika Benjamin Kreševec in Aljaž Leban sta uspela varno odstraniti oba mehanska vžigalnika," so sporočili.

30-sekundna sirena pa je naznanila preklic nevarnosti. 

Pred začetkom onesposobitve bombe so izvedli popolno evakuacijo prebivalcev znotraj 400-metrskega varnostnega pasu. V nadaljnjih 200 metrih pa je bilo gibanje na prostem v času onesposobitve prepovedano. Na italijanski strani so evakuacijski pas določili pri 600 metrih.

O evakuaciji so bili obveščeni z letaki

Evakuacija je potekala od 7. ure dalje, prebivalci pa so bili obveščeni s posebnimi letaki, ki so jih prejeli v nabiralnike. 

Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin je na četrtkovi novinarski konferenci občanom, ki so morali zapustiti svoje domove, svetoval, naj pred odhodom zaprejo vsa okna in vrata, izključijo naprave ter poskrbijo za domače živali. Vozila naj parkirajo v garaži ali pa izven 600-metrskega varnostnega pasu.

Zaradi onesposobitve bombe bodo v okolici zaprte tudi nekatere mestne ulice in ceste. Tako začetek kot konec aktivnosti bo oznanila sirena za nevarnost. Območje bodo pristojni nadzorovali z brezpilotnimi letalniki.

Za organizacijo deaktivacije bombe in predvsem evakuacije so zadolžene vse službe, ki se ob tovrstnih dogodkih aktivirajo. Na območju evakuacije v 400-metrskem pasu živi na slovenski strani okrog 1100 ljudi. Na italijanski strani državne meje so vzpostavili 600-metrski pas za evakuacijo, ta zajema okrog 2200 prebivalcev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 18:46 23.julij 2023.

    Škoda, da ni bla v hramu korupcije in bi rekla BUM!!!

  • Avatar Leon
    Leon 14:06 23.julij 2023.

    Kapo dol fantom ! Ti imajo res jajca . Sem od daleč spremljal dogodek in pričakoval Borčija ,da bo jim delil nasvete in selfije .

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:33 23.julij 2023.

    Bravo bombna tehnika sta opravila odlično delo.