Slovenija
1436 ogledov

Začenja se novo sojenje Janezu Janši

Janez Janša Saša Despot
Na celjskem okrožnem sodišču se danes začenja sojenje prvaku SDS Janezu Janši zaradi žaljivega tvita iz marca leta 2016 zoper novinarki Televizije Slovenija (TVS).

Zaradi tvita sta Janšo ovadili novinarka Televizije Slovenija (TVS) Eugenija Carl ter urednica televizije Mojca Šetinc Pašek.

Na predobravnavnem naroku aprila lani je Janša tožbo označil za absurdno in izrazil presenečenje nad tem, kako hitro je stekel sodni postopek zoper njega. Dejal je, da v obtožbi ni nobenih dejstev in da gre samo za osebno mnenje.

Zaradi omenjenega tvita sta novinarki Janšo tožili tudi pravdno. Velenjsko okrajno sodišče je v tej zadevi leta 2016 razsodilo, da mora Janša novinarkama plačati po 6000 evrov kazni, saj je bil njegov tvit žaljiv.

Janšev zagovornik Franci Matoz je na naroku med drugim predlagal, naj se sodišče seznani s člankom Eugenija Carl - Slovenka leta, objavljenim leta 2014 v časniku Delo. Po oceni Matoza je Carlova neutemeljeno in zlonamerno poročala o Janši in drugih članih SDS. Meni tudi, da je Carlova ravnala v nasprotju z etiko.

Zagovornik je tudi predlagal, da se na glavni obravnavi kot priče zaslišijo Branko Grims, Andreja Valič Zver in Aleš Primc.

Zagovornik Carlove Stojan Zdolšek, ki prav tako zagovarja Šetinc Paškovo, pa je sodišču predlagal branje sodbe velenjskega okrajnega sodišča, ki je v pravdni zadevi razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv. Predlagal je tudi zaslišanje Šetinc Paškove, ki je bila, kot je dejal, močno razžaljena zaradi omenjenega tvita.

Janša je v objavi na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • kladu 12:15 23.oktober 2018.

  CEPI GA JE TREBA...DOVOLI SI PRAV VSE ..IN VEDNO GRE ČEZ ROB S SVOJIMI ŽALJIVIMI KOMENTARJI IN PLJUVANJEM PO LJUDEH KI MU NISO POGODU.SEDAJ BOM VIDEL NAŠE SODSTVO KAKŠNO JE...JANŠA VEDNO PLJUVA PO SODNIKIH IN SODIŠČIH KJER IMA LE PRILIKO.NAJ ...prikaži več PLAČA SVOJE GRDO IN POTENTNO OBNAŠANJE,DA BO DRUGIČ PREMISLIL KOGA PO PONOVNO ŽALIL...

 • Avatar robip44
  robip44 11:19 23.oktober 2018.

  Janša bi moral biti v zaporu že vsaj 20. let pa ga je bivša državna tožilka Brezigarjeva redno vlekla iz dreka in skrivala dokaze proti njemu..........

 • tomaz 10:40 23.oktober 2018.

  To kar si danes privošči politika in novinarske hiše, je že krepko preko roba sprejemljivega. Obtožuje se poimensko, žali, podtika polresnice, diskreditira nasprotno misleče in podobno. Če bi bilo več takih odškodninskih tožb, bi se tudi stanje izboljšalo.