Slovenija
12902 ogledov

Janša vendarle prišel na sodišče, a je takoj sledil zaplet

Janez Janša Epa
Na Okrožnem sodišču v Celju se bo danes začelo ponovno sojenje predsedniku SDS in premierju Janezu Janši zaradi očitkov o razžalitvi novinark Radiotelevizije Slovenija.

V spremstvu svojega odvetnika Francija Matoza se je Janez Janša danes vendarle zglasil na sodišču v Celju. Vstopila sta skozi stranski vhod in se tako izognila medijem.

Sojenje pa se je zapletlo že takoj na začetku. Po poročanju Dnevnika sta dva porotnika, oba člana Janševe stranke SDS, sta sama zase zahtevala izključitev. To bi menda storila že prej, piše Dnevnik, a naj ne bi vedela, katero zadevo bodo danes obravnavali.

Sodnica je nato predlagala, da se razprava za eno uro preloži, v tem času naj bi našli dva nova porotnika in obravnavno dokončali še danes.

Celjsko višje sodišče je sicer leta 2019 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Janšo zaradi razžalitve obsodilo na pogojno zaporno kazen, in jo vrnilo v novo sojenje.

Višje sodišče je to storilo, ker je nadomestno sodnico porotnico na prvostopenjski obravnavi imenovala nepooblaščena oseba, še preden je bila prvotna porotnica razrešena. Novo sojenje na sodišču prve stopnje mora po sklepu višjega sodišča potekati pred popolnoma spremenjenim senatom.

Celjsko okrožno sodišče je Janšo sicer v prvem postopku zaradi razžalitve novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Naložilo mu je tudi plačilo stroškov sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark. Obe novinarki sta Janšo zaradi tvita tožili tudi odškodninsko.

Janša je na prvem sojenju leta 2018 pojasnjeval vsebino tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.".

Kot je takrat dejal v zagovoru, s tvitom ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo, novinarki pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Ali mu je bilo vabilo na obravnavo vročeno, ni znano. V zadevi Trenta je sodišče najelo detektiva, da bi mu dostavili vabilo, saj pošta ni bila vročena. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 68
  • Pbrdbo2 15:30 14.maj 2021.

    Tu je zopet en dokaz, da naša sodišča delajo neodgovorno, da ni finančnih dankcij za slabo delo, kako je sploh mogoče, da sodnik na obravnavo pošlje porotnike iz stranke sds, to tudi v butalah ni možno, a bo kdo od ...prikaži več sodstva za kaj odgovarjal. Tokrat Janša za ta zaplet pač ni kriv.

  • Stane Adamič 14:22 14.maj 2021.

    Kako je prišel na sodišče, če pa so še včeraj ppovsod pisali, da ne sprejema pošte in ga tudi detektivi ne morejo dobit. A spet laži naših družbenopolitični novinarjev.?

  • Ender3 14:21 14.maj 2021.

    Kadarkoli se v medijih pokaže kaj priti JJ je v kleti Tratenjakovi obsedno stanje in prava ekstaza enoumja polpismenih gojenih aktivistov. Še en dokaz s kom in s čim se egomanijak brani in zagovarja, Matoz pa je zgolj prostituirana maskota kriminalcev.