Slovenija
32 ogledov

Začenja se teden Parade ponosa

(Foto: Cafe Open) Žurnal24 main
Z Dnevom družin se v Ljubljani začenja letošnji teden Parade ponosa. Še pred začetkom dogodka pa se morajo v lokalu spet ukvarjati z vandalizmom.

Zjutraj so namreč neznanci razbili eno izmed oken omenjenega lokala. "Kljub ponovnemu incidentu vas vabimo na Dan družin. Ob 11h začnemo z lutkovno predstavo in nadaljujemo s palačinkami ter pravljicami," so na svoji Facebook strani zapisali v Cafe Opnu.

Na PU Ljubljana so za zurnal24.si dejali, da so neznani storilci okoli 5.20 v okno lokala vrgli betonski podstavek za senčnik, zaradi česar se je razbilo okensko steklo.

Policija bo, tako kot v preteklih letih, izvajala določene aktivnosti v zvezi z varovanjem prijavljenih in načrtovanih prireditev. Je pa seveda tudi dolžnost organizatorjev prireditev, da poskrbijo za varnost udeležencev v skladu z zakonom o javnih zbiranjih.
Sebastjan Juhant, PU Ljubljana

"Odgovorna oseba je podala predlog za pregon kaznivega dejanja (kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari se po določilih veljavnega Kazenskega zakonika RS preganja na predlog oškodovanca). Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in nadaljnjimi ukrepi za razjasnitev okoliščin kaznivega dejanja in aktivnostmi za izsleditev storilcev omenjenega kaznivega dejanja. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo," so še dejali na PU Ljubljana.

O prepovedi fizičnega kaznovanja otrok
Prvi dan prireditve bo drevi zaključila okrogla miza o smiselnosti zakonske prepovedi fizičnega kaznovanja otrok. Prepoved fizičnega kaznovanja otrok predvideva nov družinski zakonik. Gosti okrogle mize bodo razpravljali o tem, ali država res pretirano posega v našo zasebnost, ko prepoveduje "vzgojno klofuto", ali je psihično kaznovanje otrok dopustno, kaj svojemu otroku sporoča starš, ki se za uveljavitev svoje volje poslužuje nasilja ter kako danes starši vzgajajo otroke.

Teden Parade ponosa, ki bo trajal od danes do prihodnje sobote, 4. junija, ko organizatorji pripravljajo že tradicionalno Parado ponosa, bo ponudil številne prireditve na več krajih po prestolnici. HeteroHomo Naveza v nedeljo v parku Tivoli pripravlja druženje Oaza prijateljstva, ponedeljek in torek bodo napolnile kulturne prireditve.

V sredo se teden Parade ponosa seli v Maribor, kjer bo na Grajskem trgu potekala akcija strpnosti, ki jo organizira skupina za istospolno usmerjene Maribor. Kulturno bosta obarvana tudi sreda in četrtek, v soboto pa bo Ljubljano obarvala Parada ponosa.

Parada v soboto
Letošnja parada bo ob 11. uri krenila izpred Metelkove. Povorka se bo skozi mesto sprehodila do lokala Cafe Open v ljubljanskih Prulah, kjer bodo pripravili tudi krajši program. Pokrovitelj parade je tudi letos ljubljanski župan Zoran Janković.

Geslo letošnje parade je Še vedno čakamo!, s katerim želijo v LGBT skupnosti opozoriti, da po letih obljub in poskusov, da bi pravice istospolno usmerjenih izenačili s tistimi raznospolno usmerjenih oseb, sprememb še vedno ni.

Kot so opozorili na nedavni novinarski konferenci, je lani še kazalo, da bo družinski zakonik končno uveljavil enake pravice za vse. A očitno tudi letos pripravljena kompromisna različica, ki ohranja sedanjo diskriminacijo istospolno usmerjenih, ne bo sprejeta.

V Društvu Parada ponosa so v političnem sporočilu ob letošnjem tednu Parade ponosa tudi opozorili, da je družinski zakonik služil in še vedno služi kot poligon za nestrpen diskurz do istospolno usmerjenih. "Nestrpnost, sovraštvo in sovražni govor pa so pogosto zaviti v celofan svobode govora," so opozorili.

OBVESTILO UREDNIŠTVA: Zaradi nestrpnih in žaljivih komentarjev smo izklopili možnost komentiranja.