Slovenija
58 ogledov

Začetek gradnje čez en teden

Polaganje temeljnega kamna za džamijo Anže Petkovšek
To bo najlepša džamija v Evropi, meni mufti Grabus, ki je danes z Gorenje projektom podpisal pogodbo za začetek gradnje.

Islamska skupnost v Sloveniji je za glavnega izvajalca del za izgradnjo islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani izbrala podjetje Gorenje projekt. Gradnjo džamije začeli prihodnji teden, potekala pa bo v več fazah. Prva faza gradnje bo predvidoma končana do 15. aprila 2016.

Mufti Nedžad Grabus in predstavnik podjetja Gorenje projekt Uroš Razdevšek sta podpisala pogodbo v višini 11,5 milijona evrov, ki jih je za Islamski kulturni center že leta 2010 zagotovila država Katar.

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del je torej podjetje Gorenje projekt, elektro-inštalacijskih del podjetje Elektromontaža, strojnih inštalacij pa Klima Ptuj.V Islamski skupnosti navajajo, da so vsi trije ponudniki ponudili najugodnejšo ceno.

Projekt vreden 26 milijonov evrov

Izgradnja džamije bo predvidoma stala 22,3 milijona evrov, za dokončanje projekta pa bo treba zagotoviti sredstva za notranjo opremo v višini 2,4 milijona evrov ter izgradnjo dostopne ceste in potrebne infrastrukture v višini 1,3 milijona evrov.

Zaenkrat so v projekt islamskega centra vložili 8,2 milijona evrov. Dokončanje celotnega projekta je predvideno v naslednjih treh letih. Doslej so že izvedli izkope, prestavili kolektorje in zgradili oporne zidove. Ta dela so bila zaključena ob koncu leta 2014.

Podpis pogodbe za izgradnjo džamije sovpada z ureditvijo vse potrebne dokumentacije za izgradnjo dostopne ceste, za katero je islamska skupnost morala spremeniti gradbeno dovoljenje.

Gradbeno dovoljenje so pridobili septembra 2013, ko so položili temeljni kamen. Za dokončanje projekta ni več administrativnih ovir, navajajo v islamski skupnosti. Projekt islamskega centra v Ljubljani je sicer pripravilo podjetje Bevk&Perović arhitekti iz Ljubljane.

"Najlepša džamija v Evropi"

Ob današnjem podpisu pogodbe je mufti Grabus izrazil zadovoljstvo, ker je končno prišel čas, da se džamija v Ljubljani začne graditi. Predvideva, da bo to najlepša džamija v Evropi.

"Do tega trenutka smo prehodili dolgo, trnovo in težko pot. Težko verjamem, da smo končno podpisali pogodbo za izgradnjo Islamskega kulturnega centra. To je krona vseh naporov, izkušenj, hrepenenj, želja in molitev, ki smo jih izrekali za ta trenutek," je dejal.

Porić se je ob tem zahvalil vsem donatorjem, ki so podprli projekt, in vsem, ki so jim pomagali pri odpravi administrativnih ovir, predvsem pa ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 2
  • dragec 10:32 18.april 2015.

    Selam alejkum

  • Lavdan 07:59 18.april 2015.

    Pa pravijo, da se tuji vlagatelji ogibajo Slovenije.