Slovenija
12 ogledov

Začetek procesa brez konca

Eden od opuščenih in propadajočih objektov ob reki Savi v neposredni bližini mes Žurnal24 main
Občina se bo lotila revitalizacije propadajočih urbanih območij. Mestna uprava je namreč na razpisu za oživitev tako imenovanih črnih con dobila dvesto tisoč evrov evropskih sredstev.

Z njimi bodo izobrazili strokovnjaka na tem področju. V naslednjih mesecih naj bi izbrali tudi pilotni projekt, najverjetneje pa se bodo najprej lotili območja železniške postaje v Kranju.

Črne cone

˝Črne cone so degradirana pozidana območja, ki lahko postanejo žarišča raznih družbenih problemov,˝ so potrebo po oživitvi pojasnili pri občinski upravi in spomnili tako na propadajoče objekte opuščenih tovarn ob Savi kot tudi na vse starejše stanovanjske soseske. ˝S tem projektom se začenja proces, ki mu ne bo konca, saj se bodo degradirana območja ves čas pojavljala,˝ je povedal direktor mestne uprave Aleš Sladojevič.

Poskusni zajček

Mestni upravi se zdi železniška postaja v Kranju idealno testno območje za preizkus, kako se črne cone oživljajo. Nobena skrivnost ni, da želijo na njenem mestu postaviti moderen potniški terminal, zamisli, da bi jo izbrali za pilotni projekt, pa gre na roko tudi dejstvo, da je na tem območju zelo malo lastnikov. Mestna uprava namreč vidi največjo oviro pri oživljanju degradiranih urbanih območij prav v razdrobljenosti lastništva. Znanje bodo v veliki meri črpali iz Stuttgarta in z univerz iz drugih krajev, partner v Sloveniji pa bo Urbanistični inštitut Republike Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.