Slovenija
6960 ogledov

Začetek šole: Letos bo po 12 letih drugače

učenci šola šolniki Anže Petkovšek
"Posledice dveletnega zapiranja šol so jasne," pravi minister.

Letos bo osnovne šole obiskovalo 194.562 učenk in učencev, 852 manj kot v prejšnjem šolskem letu. Število učencev in učenk je sicer od leta 2010/11 naraščalo, letos pa je tako po 12 letih nekoliko nižje.  

Začetek v znamenju pomanjkanja učiteljev

Šolanje bo letos začelo 20.797 prvošolk in prvošolcev. Ob 456 matičnih osnovnih šolah bo delovalo še šest zasebnih šol, ki bodo skupaj vpisale 233 prvošolčkov, skupno pa jih bo obiskovalo 2.056 učenk in učencev

Zaradi večjih generacij učencev se povečuje tudi število zaposlenih učiteljev in učiteljic, vendar teh že primanjkuje. Predsednik društva ravnateljev Gregor Pečan je tako napovedal, da šol v letošnjem letu ne bomo zapirali zaradi covida, pač pa zaradi pomanjkanja učiteljev.

 

Minister: Šol ne bomo zapirali

Po tem, ko je zadnja tri leta šolanje zaznamovala epidemija covida, minister za šolstvo Igor Papič napoveduje, da bodo učenci in učenke šolsko leto 2022/23 začeli in končali v šoli. "Začenjamo mirno, umirjeno, v šolah, brez mask, na konvencionalen način, kot smo bili navajeni pred dvema letoma in iskreno upam, da bo način, kako začenjamo šolsko leto, način, kako ga bomo končali," je dejal minister. 

Poleg higiene umivanja rok in rednega prezračevanja bo za osnovnošolce in srednješolce omogočeno testiranje za covid. Testiranje bo potekalo doma, v primeru, ko ima učenec oziroma dijak simptome. Vsak prejme 10 testov mesečno, teste je od ponedeljka mogoče dvigniti v lekarnah. 

"Posledice dveletnega zapiranja šol so jasne"

"Posledice dveletnega zapiranja šol so jasne, psihosocialne posledice bomo najlažje odpravljali s fizično aktivnostjo," ugotavlja Papič, ki je nedavno napovedal, da skupaj s poslansko skupino GS vpeljujejo projekt zdravega življenjskega sloga, ki naj bi omejil posledice šolanja v izrednih razmerah.

Načrtovanje novih programov še ni možno

A kot so podrobneje pojasnili na ministrstvu, bo načrtovanje programov zdravega življenjskega sloga mogoče šele leta 2023, saj je proračun za šport v letu 2022 z naslova Letnega programa športa že razdeljen. "Na MIZŠ smo predvideli povečanje sredstev Letnega programa športa prav za uvajanje dodatnih športnih programov zdravega življenjskega sloga, treba pa je poudariti, da proračun za leto 2023 še ni potrjen," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Na vprašanje, za kaj bodo porabljena sredstva, pa pojasnjujejo: "MIZŠ iz Letnega programa športa sofinancira različne programe za otroke in mladino, kot so: Zlati sonček, Krpan, plavalni tečaji, različna športna tekmovanja, program Hura prosti čas, ki je namenjen športnim aktivnostim v času počitnic."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:27 01.september 2022.

    Kakšne posledice neki? Ah bejzte no. Če je pa bivša ministrica kustec lipicanec rekla da je šola na daljavo nekaj izvrstnega in izdala brošuro kako je lepo učencem doma. Ps. Kaj pa zdaj pravi ta lipicanka? Bo odgovarjala za izpad ...prikaži več dveletnega znanja pri učencih in dijakih? Še največja kriza se bo pokazala ko bodo srednješolci vstopili na faks. Tam se bo pokazalo realno stanje. Univerzitetni profesorji se bodo najbrž držali za glave.

  • rd2dmk2 07:35 01.september 2022.

    ja no, povsod je lepo , doma je najlepše.. pa da vidimo komentarje..