Slovenija
95 ogledov

Začetek stečaja za Fluid

Albin Birsa bo moral zapreti vrata nekdaj uspešnega podjetja. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Okrožno sodišče je sprejelo sklep o začetku stečajnega postopka nad batujsko družbo Fluid, ki je veljala za enega najpomembnejših evropskih proizvajalcev avtocistern za prevoz nevarnih goriv.

Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Luka Devjak. Predlog sta na okrožno sodišče v Novi Gorici v začetku avgusta vložila tako Albin Birsa, lastnik in do pred kratkim tudi direktor, kot tudi največji upnik, banka SKB. Pred časom so to storili tudi obupani zaposleni, ki pa so nato od namere odstopili.

Kot smo poročali, je podjetje delavcem dolgovalo sedem plač in del stroškov. "Nekateri so iz obupa dali odpoved iz krivdnih razlogov delodajalca, da lahko dobivajo podporo za brezposelne," so zapisali delavci – v podjetju jih je ostalo še slabih 50, v najboljših časih pa jih je bilo 90 – in dodali, da so v veliki negotovosti, kar se je izkazalo za upravičeno.

Dolgovi, dolgovi ...
Albin Birsa nam je še nedavno dejal, da načrtujejo sanacijo družbe z  dokapitalizacijo s strani večjih dobaviteljev, ki bodo svoje terjatve pretvorili v lastniške deleže. Prav tako je poudaril, da po lanskem šestdesetodstotnem padcu letos naročila prihajajo in da imajo do septembra podpisane pogodbe v višini več kot štiri milijone evrov. A se je zataknilo pri financiranju, saj pri nobeni od pogodb niso mogli dobiti avansa, denarja pa, kot rečeno, ni bilo niti za plače. Med vzroki za neslaven propad zlate primorske in bronaste slovenske gazele (leta 2006 in 2007) pa Birsa poleg gospodarske krize krivi tudi nakup podjetja Utva v Pančevu, nakup zemljišča v Ajdovščini za nove proizvodne prostore in milijon evrov, ki jih dolguje nizozemski kupec.

Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo v treh mesecih. Po neuradnih podatkih naj bi bilo dolgov za okoli 12 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.