Slovenija
10 ogledov

"Lahko nas zadene bumerang"

Smučanje na Pohorju Marprom
S počitniškim obiskom smučišč zadovoljni. Žičničarje skrbijo predvsem mala smučišča.

"Z začetkom počitnic smo zadovoljni, poročila prvih dveh dni so vzpodbudna," pravi Danilo Brecelj, sekretar Združenja slovenskih žičničarjev. "Večina kapacitet je zasedenih, na roko nam gre tudi lepo vreme in dovolj snega na praktično vseh slovenskih smučiščih." Snega je sorazmerno malo, glede na njihove razmere, le na Voglu, kjer pa vse naprave normalno delujejo. "Upamo, da se bo tako vreme nadaljevalo tudi v naslednjih dneh."

Največji vrvež na vzhodu

Smučarji so dokaj enakomerno razporejeni na vseh slovenskih smučiščih. Pričakovali bi lahko nekoliko manjši obisk na smučiščih v delu Slovenije, ki ta teden nima zimskih počitnic, a so tudi na teh smučiščih z obiskom zadovoljni. Vsekakor pa je trenutno največji vrvež na smučiščih v vzhodnem delu države.

Boljša sezona kot lani

Trenutni podatki kažejo na boljšo smučarsko sezono kot je bila lanska. V sezoni 2012/13 so slovenska smučišča beležila 1.250.000 obiskovalcev, lansko leto samo 850.000, kar je po besedah Breclja katastrofalna sezona. "Zadnjih deset let ni bilo tako slabe sezone, kot je bila lanska," je povedal. "Letošnji podatki do konca januarja so boljši od lanskih, a ne dosegamo predlanskih številk."

Mala smučišča ugašajo

Žičničarje skrbijo predvsem mala smučišča. "Bojimo se, da se nam bo ugašanje le teh vrnilo kot bumerang," pravi Brecelj. "Počasi se to že dogaja, a še hujši bo v obdobju, ko bi morale na smučišča priti generacije otrok, ki se danes ne učijo smučanja, ker se nimajo kje." Za določen določen odstotkov otrok je poskrbljeno, saj jim starši lahko omogočijo smučanje na večjih in dražjih smučiščih, masa otrok pa je prikrajšana. "Če majhna smučišča ne bodo delovala, ne bo mladih smučarjev," poudarja Brecelj.

Neprijazna zakonodaja do malih

Tak primer je Postojna, ki po zaprtju Kaliča in Sviščakov nad Ilirsko Bistrico daleč na okrog nima nobenega smučišča. Po Brecljevih besedah je v občini zaznati pomanjkanje tovrstne rekreacije in naklonjeni so oživitvi vsaj dela smučišča na Kaliču, a za zdaj mu ni znano, kako daleč so ta prizadevanja. Kalič ni edino smučišče, ki je ugasnilo. "Vsako leto obupa nekaj upravljavcev malih smučišč," pove Brecelj. Poleg recesije in pomanjkanja sredstev na občinah je problem zakonodaja. "Mala smučišča so, kar zadeva kadrov in opreme, obremenjena podobno kot velika," pravi Brecelj. Varnost je po Brecljevih besedah sicer na prvem mestu, a zakonodaja bi morala biti bolj prijazna do malih smučiščin in jim omogočati, da bi lahko poslovala. Še posebej zato, ker je v njihovo delovanje velikokrat vključenega precej prostovoljnega dela.

Čeprav naprave ne obratujejo in je gostinski lokal zaprt, se na Kaliču ob koncu  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Primeri dobre prakse

Kljub težavam manjših smučišč je v Sloveniji nekaj primerov dobre prakse. Brecelj navaja Zavod za šport Jesenice, Športni zavod Ravne na Koroškem in nekaj primerov zasebnih rešitev. "Športni zavodi, klubi in društva skrbijo predvsem za zdravje in rekreacijo domačinov, nekateri gostinski in nastanitveni objekti pa imajo svoja smučišča zato, da z njimi popestrijo svojo ponudbo," pove Brecelj. Tak primer je Smučarski center Kandrše - Vidrga ali RTC Jakec Trije Kralji nad Slovensko Bistrico. Smučarska sezona je tudi za mala smučišča letos ugodnejša kot lansko leto. „Če delujejo dva do tri tedne, je to že solidno, nekateri manjši letos delajo že več kot en mesec,“ pove Brecelj. „Mala smučišča sta za rekreacijo smučanja neprecenljive vrednosti.“

Komentarjev 1
  • hubertfast 12:05 19.februar 2015.

    Kaka zakonodaja. Narod mora prvo preživeti šele potem bo smučal