Slovenija
95617 ogledov

Zadnja napoved: Na poti k nam ogromno dežja, v teh krajih ga bo padlo največ

Težišče padavin bo na vzhodu.

Tudi danes se bodo predvsem v popoldanskih urah pojavljale nevihte z močnejšimi nalivi. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so za območje skoraj celotne Slovenije zaradi obilnega dežja izdali oranžno opozorilo.

Ciklonsko območje se namreč še vedno zadržuje nad severnim Sredozemljem, v višinah pihajo nad Slovenijo zelo vlažni jugovzhodni vetrovi. Do srede zjutraj bo v večjem delu Slovenije deževno, občasno se bodo pojavljali tudi nalivi, ponekod bo zagrmelo. "Težišče padavin bo v vzhodnem delu Slovenije, predvsem na območjih Koroške, Savinjske in Podravske regije in Zasavja. Na teh območjih lahko v 24 urah pade od 50 do 80, lokalno tudi blizu 100 l/m2. Nalivi bodo ponekod lahko dolgotrajni, ne pa ekstremno močni," napoveduje Arso. 

"Za razliko od včerajšnjega dne danes pričakujejo enakomerne padavine brez ekstremnih nalivov, vpliv na vodotoke bo počasnejši, a se bo povečevala namočenost zemljine," je na novinarski konferenci dejal meteorolog Branko Gregorčič.
 

Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko padavin.
 

Na udaru področja, ki še niso sanirana

Že drugi dan zapovrstjo pa bo ekstremne količine prejel severni del Kvarnerja (med istrskim polotokom ter Vrbovskim). Ob močnih nalivih lahko zopet pričakujemo naraščanje vodotokov ter proženje zemeljskih plazov. Najbolj bodo na udaru področja, ki še niso dokončno sanirana, zaradi posledic zadnje ujme, piše Neurje.si.

  • Na srečo se zaskrbljujoče napovedi posledic hladne fronte, ki je v ponedeljek zajela Slovenijo, večinoma niso uresničile.

Predvsem v severni in vzhodni Sloveniji bodo reke še naraščale, možna so razlivanja na izpostavljenih območjih, Predvidoma v manjšem obsegu pa se bosta razlivali Drava in Mura.

Nevihte z močnimi nalivi in vetrom so sicer težave povzročale že v ponedeljek, ko so zajela Obalo, severno Primorsko, osrednjo Slovenijo in Gorenjsko. Posnetke besnenja nevihte si lahko ogledate na tej povezavi.

Jutri postopoma bolje

Jutri čez dan se bo vremensko dogajanje umirjalo, le na jugu države bodo še možne krajevne plohe in nevihte.  Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 17, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 22 °C.

V drugi polovici tedna kaže na deloma jasno vreme brez večjih vremenskih posebnosti.

Od petka suho

V noči na četrtek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nižinah nastala megla. V četrtek bo delno jasno, popoldne ni izključena kakšna manjša ploha. V petek bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nižinah. Postopno bo topleje.

Od petka do srede bo prevladovalo suho vreme, le od ponedeljka naprej bo ob popoldnevih možna kakšna kratkotrajna krajevna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 °C.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Stampedo 09:41 29.avgust 2023.

    S težkimi tovornjaki na polno furajo pesek iz oddaljenih kamnolomov na gorska območja, da bo dež odplaknil do rek in naprej. Državljani plačujemo dvakratno. Kot žrtve in plačniki neumnosti. Bravo DRI, bravo, dobro, uničujoče. Bravo koncesionarji in njih podizvajalci. Namesto ...prikaži več v zapor - večji zaslužek. Novinarji pa ... molk!