Slovenija
40853 ogledov

Sodni dan na Obali: Ceste, ulice in trgi pod vodo, v moškega udarila strela

Koper nevihta Istramet
V zelo kratkem času je padla ogromna količina padavin.

Nevihtni pasovi so popoldan zajeli zahodno Slovenijo. Na Obali je padavinska in zaledna voda poplavljala na več območjih, težave je povzročil tudi veter. Zvečer bodo narasli hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države.

Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko padavin.

O težavah zaradi vremenskega dogajanja so poročali iz Severne Primorske in Obale. V koprskem pristanišču je v gasilca udarila strela, a je bilo oživljanje uspešno, poškodovani je hospitaliziran v Splošni bolnišnici Izola.

Zaradi neurja, ki se je začelo nekaj pred 13. uro, je bil v slovenski Istri povsod močno oviran promet. Zaradi izjemne količine dežja so bile številne ceste, ulice in trgi pod vodo.

Veter je polomil več dreves, ki so jih sproti odstranjevali s cest. Najhujši zastoji so nastajali med Dragonjo in Koprom.

Veter je odnesel tudi del strehe Osnovne šole Šmarje pri Kopru in poškodoval nadstrešek tribune stadiona Bonifika, voda pa je zalila še številne druge javne površine in objekte.

Pri Vrtcu Slavnik voda teče po cesti, starše otrok v Vrtcu Semedela pa s koprske občine obveščajo, da so otroci na varnem.

Dež je poplavil tudi parkirišče za tržnico, zato na koprski občini vse, ki so tam parkirali avtomobile, prosijo, naj jih čim prej premaknejo. Mestna občina Koper in Marjetica Koper odpirata parkirni hiši Belveder in Sonce, kjer lahko brezplačno parkirajo vozila do torka zvečer.

Težave z elektriko

Zaradi neviht je danes prišlo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih. Kot so sporočili iz družbe Elektro Primorska, beležijo okvare na Goriškem, Sežanskem, Cerkljanskem, Koprskem ter med Komnom in Štanjelom. "Trenutno je 1107 odjemalcev brez električne energije, se pa stanje sproti spreminja," so navedli.

Na širšem območju Ajdovščine je sicer kratkotrajna, a kar velika toča povzročila nekaj škode, predvsem na osebnih vozilih, pa tudi nekaterih strehah. Poškodovanih je tudi več dreves, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko.

V Desklah v občini Kanal ob Soči je hudourniška voda ogrožala stanovanjska objekta, a po hitrem posredovanju gasilcev in očiščenju odtočnih poti se je to rešilo. Gasilci so prav tako odstranili podrto drevo pri Bodrežu in hudourniške nanose, ki so ogrožali stanovanjsko hišo v naselju Gabrje v občini Tolmin. Je pa meteorna voda zalila poslovni objekt, nekaj kleti in tudi stanovanjskih prostorov v samem Tolminu, so popoldne povedali v regijskem štabu.

Kaj nas čaka?

"Popoldne in zvečer bodo hitro in ponekod silovito narasle posamezne manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp," je Agencija RS za okolje (Arso) zapisala na spletni platformi X.

Na omenjenih območjih bodo možne poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode. "Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene, in mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno," ponovno opozarjajo na Arsu.

V torek se bo naraščanje rek po napovedih nadaljevalo predvsem v severni Sloveniji, tudi na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah. Narasle bodo reke v vzhodnem delu države, kjer so možna razlivanja rek. Predvidoma v manjšem obsegu se bosta razlivali Drava in Mura, še napovedujejo hidrologi Arsa.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje so bila okoli poldneva zabeležena posredovanja zaradi poplavnih dogodkov tudi v Velenju, Vojniku in Celju, a se je kasneje izkazalo, da je šlo za napako. Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek, zaenkrat ne beležijo večjih težav zaradi deževja. "Sicer dežuje, a je zaenkrat vse pod kontrolo," je dejal.

Na Poklicni gasilski enoti Celje je celjska občina vzpostavila klicni center, kamor lahko pokličejo občanke in občani, ki bi morebiti potrebovali nujno pomoč. V nujnih primerih lahko pokličejo tudi na številko 112.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • satir 07:24 29.avgust 2023.

    V Semedeli ob vsakem res sicer malo večjem nalivu voda dere dol po Novi ulici. Sem tudi videl kako sredi križišča danes je krožišče vodni curek iz kanalizacijskega jaška navgor en meter v "luftu" drži pokrov od kanalizacije. Pač tako ...prikaži večko imamo, ni kaj. Smo pozidali in pokrili naravne struge, voda si pa vedno pot najde, tudi v gate, če tiščiš.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:13 29.avgust 2023.

    Vse je to naravno,če verjameš medijem

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 21:55 28.avgust 2023.

    To je vse normalno. Ne, skeptiki? Tornade mamo tle že od pamtiveka. Pa jesenske nalive sred poletja tud, a ne? Pa 40+ 5-6x na poletje tud, a ne? Pizda, enim bi lohk cegu u glavo priletu pa bi še vedno ...prikaži več trdil, da cegli ne obtajajo. Ja, ja, vse to je sam umetna panika. Upam, da takim najprej povodenj bajto podre, pol pa ostanke tornado odpihne v pizdo materno. Z njimi vred.