Slovenija
30691 ogledov

Napovedi so se uresničile: Huda ura s točo, debelo kot jajce

toča Ajdovščina
1/3
neurje.si Toča v Ajdovščini.
Ponedeljek je pričakovano prinesel številne vremenske tegobe.

Od jutranjih ur se od zahoda Slovenije proti notranjosti pomika ciklon, ki je prinesel obilne padavine in močan veter.

"Zlom poletja" je bil napovedan že pred dnevi, najprej so ga občutili prebivalci severnih italijanskih pokrajin, v Sloveniji pa na Goriškem in deloma Gorenjskem ter na Obali.

Poveljnik CZ občine Kanal ob Soči Mitja Melink je sporočil, da po hitri intervencij gasilcev in očiščenju odtočnih poti hudourniška voda ne ogroža več dveh stanovanjskih objektov v Desklah.         

Tudi v Gabrjah v občini Tolmin stanovanjska hiša ni več ogrožena, saj je uspelo gasilcem, za zdaj, odstraniti hudourniške nanose. Meteorna voda pa je zalila poslovni objekt, nekaj kleti in tudi stanovanjskih prostorov v Tolminu. 

Več kot 1000 gospodinjstev brez elektrike

Na celotnem področju Elektra Primorske je več težav pri oskrbi z električno energijo. 

"Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje. Delo je oteženo zaradi še trajajoče nevihte," sporočajo z Elektra Primorska in uporabnike prosijo za razumevanje. 

V Vipavski dolini, kjer močni vetrovi niso nič nenavadnega, je padala precej debela toča. Zrna so imela premer več centimetrov, kot je vidno na fotografijah iz Ajdovščine, objavljenih s strani neurje.si.

"Poleg toče tako intenzivne nevihtne celice povzročijo silovite nalive, kjer lahko v trenutku pade več deset litrov dežja na kvadratni meter," so zapisali na neurje.si.

Gasilci na delu po vsej državi

Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje so morali gasilci okoli poldneva posredovati zaradi poplav na območju Tolmina, Nove Gorice, Sežane, Zagorja ob Savi, Laškega, Velenja, Celja, Slovenske Bistrice in Kungote. Z Obale poročajo o izpadih elektrike. Spodnji posnetek, ki prikazuje moč neurja, je nastal v Ajdovščini.

Voda je poplavila nižje ležeča območja. Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg. Zaradi dežja je na koprskem Prešernovem trgu 30 centimetrov vode. Veter je na širšem območju lomil veje in premikal predmete. V Šmarjah pri Kopru je veter odnesel del strehe šolske stavbe. Na omejenih območjih je padala toča. Gasilci so na terenu, o škodi še ni podrobnih poročil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • pofukanavlada22 17:39 28.avgust 2023.

    živim v centru ajdovščine in temu članku ne verjamem.

  • jakec42 14:33 28.avgust 2023.

    A nimaš šumnikov na tipkovnici?

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 14:29 28.avgust 2023.

    točo v zmrzovalnik in pozneje na analizo. Izkazalo se bo, da je v njej mikroplastika (kondenzacijska jedra in aktinidijev ožig (Pseudomans siringe) potem pa tožiti vlado za škodo, ki nam jo povzroča Nacistična Teroristična Organizacija.

Sorodne novice