Slovenija
122844 ogledov

Arso: To je območje, ki ga bodo nevihte najbolj prizadele

Močan dež
Hidrologi zaskrbljeni zaradi napovedanih nalivov, ki bodo prizadeli območja, kjer so nedavno bile poplave.

"Po pričakovanjih so se nevihte že začele prožiti, ob zahodni obali Istre in potem potovale prek slovenske Istre," pravi Brane Gregorčič iz Agencije za okolje (Arso). "Še nekaj ur pričakujemo to nevihtno dejavnost nad zahodno Slovenijo, potem v zgodnjem popoldnevu, popoldne in zvečer se bo glavnina selila nad osrednjo Slovenijo," dodaja Gregorčič. Na Arsu so najbolj zaskrbljeni glede območja med Snežnikom in Kamniškimi Alpami, kjer se bodo popoldne in zvečer sprožili najmočnejši nalivi. 

Arso je za velik del Slovenije razglasil rdeči alarm, kar pomeni, da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja.

Opozorilo najvišje stopnje

Na teh območjih pričakujejo hiter porast hudourniških potokov. "Zaradi ranljivosti predelov, ki so bili ta mesec že prizadeti s poplavami, smo za to območje izdali opozorilo najvišje stopnje, za ostale dele Slovenije pa smo zadržali oranžno vremensko opozorilo," razlaga Gregorčič. 

Brane Gregorčič | Avtor: Saša Despot Brane Gregorčič Saša Despot
Tudi jutri pričakujejo izdatne padavine, ki sicer ne bodo tako zelo intenzivni kot danes. Nalivi bodo predvsem v drugem delu dneva, zato je stopnja opozorila zaostrena tudi jutri. "Dogodek bo potekal danes popoldne in zvečer, ko se lahko pojavijo res intenzivni nalivi, v vzhodu Slovenije tudi neurja s točo. Jutrišnji dogodek bo zajel večji del države, deževje bo zmerno do močno, v sredo se situacija umirja," pravi Gregorčič. 

Levi pritoki Save, Reka, Ljubljanica ...

Janez Polajnar | Avtor: Saša Despot Janez Polajnar Saša Despot
Po Gregorčiču je za mikrofon stopil hidrolog agencije za okolje Janez Polajnar. "Kot ste slišali, bo dogodek potekal v dveh delih. Današnji del bo bolj intenziven, zato pričakujemo poplavljanje hudourniških vodotokov in zalednih voda, predvsem v porečjih med Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami ter Karavankami," je začel Polajnar.

"Težišče hudourniškega dogajanja bo v porečjih Reke, v notranjskem delu porečja Ljubljanice, v Polhograjskih Dolomitih in Škofjeloškem hribovju. Problematični so tudi levi pritoki Save od Jesenic preko Tržaške Bistrice in Kamniške Bistrice v smeri proti Savinji. V vseh teh dolinah lahko pričakujemo hudourniške izbruhe. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer na teh prizadetih delih porečij ne vemo natančno, kako se bo voda raztekala, zato bo tam potrebna večja previdnost," je opozoril hidrolog.

"Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala"

"Središče dogajanja bo danes na pritokih večjih rek, na hudourniških vodotokih in pri poplavljanju zalednih in padavinskih voda," je današnje dogajanje predvidel Polajnar in izrazil skrb tudi glede torkovih razmer: "Dež, ki nas bo zajel jutri, bo padel na že razmočeno podlago. To pomeni, da na ranljivih območjih kot sta Savinjska in Mežiška dolina, ne vemo natančno, kako bo voda odtekala. Zato nas za jutri najbolj skrbi prav to."

"Drava in Mura naj bi se tekom jutrišnjega dne razlili na običajnih mestih. Sava in Savinja pa naj bi v spodnjem toku ostale v svojih strugah," je dogajanje na večjih rekah predvidel Polajnar.

Spremljajte radarsko sliko

"Na podlagi današnje hidrološke prognoze bomo v okviru naših pristojnosti izvajali vse ukrepe čiščenja, z namenom čim večje  pretočnosti vodotokov," je povedal Rok Penec z agencije za vode. Vzpostavili bodo dežurstva pri tistih hudourniških potokih, ki bi lahko povzročali težave. Na ta področja bodo na osnovi podatkov o naraščanju vodostaja napotili vso potrebno mehanizacijo.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je znova pozval prebivalce na ranljivih območjih, naj spremljajo radarsko sliko in se pravočasno umaknejo. "Vem, da so to naredili že 4. avgusta, sicer sedaj tudi na drugih delov Slovenije lahko pride do izbruhov. Želim da današnji dan in jutrišnji preživimo karseda normalno," je dejal.

Sicer je vlada pripravila napotke za ukrepanje pred, med in po poplavah. Prebivalce pozivajo, naj ne podcenjujejo moči vode in naj bodo pripravljeni zato, da bodo lahko hitro ukrepali.

Podrobnejša navodila in napotke si lahko preberete na spletni strani VLADE

dezurni@styria-media.si

.

Komentarjev 6
  • Boschtjan Zupanchich 14:10 28.avgust 2023.

    A ste že malo za časom tukaj ?? A STE SPET ZASPALI ??? Menda je primorsko že zalilo in potolklo z točo !!! ! !!!

  • lojs 12:58 28.avgust 2023.

    ne kaj se je spremnilo ... podnebne spremembe ja , ampak kaj je odziv "prebivalsva" tega planeta ... najbrž ne smemo nič počet in potem bo kao u redu ... po drugi strani pa ni informacij, kaj se dogaja s ...prikaži več soncem, oz. so, ampak niso za javnost ... mali človek preposto trpi in čaka na usmiljenje in na to da bo nekoč umrl

  • ferdopis59 12:36 28.avgust 2023.

    Komentatoji, prosim prvo se prosim predtstavite z polnim inenom in priimkom, potem pa "nabijajte te vaše frutracije in zavajanje ljudi". Lepo bi bilo od vas, da z normalnimi naslovi in resnimi podatki obveščate ljudi. Tudi ti "strokovnjaki" iz ASRA povejo ...prikaži več oz. dajo izjavo za javnost - nekaj bo in predvidevamo, da bo mogoče tukaj. Še enkrat "komentatorčki" komentirajte in objavljate tisto kar pije vodo in ne trosite meglo. Danes se vremenska napoved napoveduje za celotno SLO, Kar je velik ?.