Slovenija
32647 ogledov

Huda ura: Najhuje bo jutri dopoldan

poplave razdejanje po poplavah Nazarje
1/4
Profimedia
V ponedeljek nas čaka "zlom poletja", prinesel bo številne nevšečnosti.

Agencija RS za okolje (ARSO) je zaradi možnosti močnejših neurij za ponedeljek izdala oranžno opozorilo za vso državo. Padavine bodo po pričakovanjih padle v razmeroma kratkem času, kar lahko povzroči hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje in proženje zemeljskih plazov predvsem na območjih, ki so jih poplave prizadele že v začetku avgusta.

Plohe in nevihte bodo v ponedeljek zjutraj zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo, je opozoril Arso.

Najbolj ranljiva so območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov, opozarja Arso.

Pričakovane izredne meteorološke in hidrološke razmere so predstavniki Arsa, Direkcije za vode in Uprave RS za zaščito in reševanje predstavili na današnji novinarski konferenci.

"Ciklon bo nenavadno mrzel"

"Najlepše bi bilo, če bi jutrišnji dan preskočili," je bilo uvodoma rečeno na izredni konferenci. Nato je besedo povzel meteorolog Branko Gregorčič.

"Avgusta smo že drugič priča vremenskemu razvoju, ki je bolj značilen za zimsko polovico leta. Gre za prodiranje hladnega atlantskega zraka v zahodno Sredozemlje, kjer nastajajo cikloni. Jutri bo nastal kar globok ciklon nad Genovskim zalivom, za poletje bo nenavadno mrzel. Največji vpliv bo imel v Italiji, kjer so že izdali rdeča opozorila," je začel Gregorčič.

"Pri nas se bo vpliv ciklona kazal že v zgodnjih jutranjih urah, najprej na zahodu Slovenije. Dogajali se bodo predvsem nalivi. Nato se bo vse razširilo proti osrednji in vzhodni Sloveniji. Največ padavin bo sprva v zahodni in osrednji Sloveniji, popoldne pa več na vzhodu. Tam so možna krajevna neurja, ki bodo posledica pregretega ozračja. Tam se lahko pojavi tudi kakšno neurje s točo in močnim vetrom. Na zahodu in v osrednjem delu države pa bodo težave povzročali predvsem dolgotrajni nalivi," je nadaljeval meteorolog.

Najbolj pesimistične napovedi glede količine padavine se gibljejo med 100 in 150 milimetri padavin, je pojasnil Gregorčič in dodal, da je vremenske dogodke nemogoče natančno locirati.

Na udaru še nedotaknjena območja

Nato je svoje dodal Janez Polajnar s hidrološkim opozorilom. "Na območjih, ki so jih prizadele zadnje poplave, so razmere še precej ranljive," je začel.

"Največ težav pričakujemo na pritokih večjih rek, tam kjer sanacijske razmere še niso povsem urejene. Pričakujemo razlivanja in poplavljanja pritokov večjih rek na neobičajnih območjih. Večje reke, kot so Sava in Savinja, bodo predvidoma odnesle to vodo po strugi, tako da največ težav pričakujemo na pritokih. Ta pojav ni izključen na področjih, ki jih zadnje poplave niso prizadele. Hudourniške poplave se lahko pojavijo v drugih delih države, predvsem v zahodni Sloveniji," je dejal Polajnar in posebej izpostavil Predalpsko hribovje, območje reke Reke in Notranjskega Krasa.

"Danes imamo še dovolj časa, da se pripravimo," je povedal hidrolog in ljudi, ki živijo neposredno ob vodi, pozval, naj umaknejo avtomobile na višje ležeče lege. Najhujše hudourniške poplave pričakujejo v dopoldanskih urah.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • Ender3 19:07 27.avgust 2023.

    Ne, to se ne bo ponovilo. Dobro pa je biti previden in proaktiven.

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 17:06 27.avgust 2023.

    https://www.rainviewer.com/weather-radar-map-live.html

  • lojs 15:03 27.avgust 2023.

    preselit pol države al pa pod vodo vsak mesec

Sorodne novice