Slovenija
24478 ogledov

Zadnji podatki: V Sloveniji 34 primerov koronavirusa

Koronavirus Profimedia
V Sloveniji je bilo do 14. ure 31 pozitivnih vzorcev. Opravljenih je bilo 1643 testiranj, še okoli 280 novih vzorcev je še na testiranju. Pozno popoldne je premier Šarec potrdil, da so bili pozitivni še trije vzorci.

"Imamo skupno 31 pozitivnih vzorcev, 1643 izvedenih testiranj. Precej vzorcev je še v delu, sto na mikrobiološkem in 180 na nacionalnem laboratoriju, proti večeru pričakujemo še eno tako pošiljko. Za vse primere poteka epidemiološka raziskava," je na tiskovni konferenci ob 14. uri povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. Pozno popoldne je med izjavo o napovedanem zapiranju meje z Italijo premier Marjan Šarec dejal, da so bili potrjeni še trije primeri okužbe. Skupno je tako potrjenih 34 primerov. 

"Moram opozoriti na varstvo osebnih podatkov, tukaj bomo maksimalno spoštovali varovanje osebnih podatkov, javnosti bomo podajali potrebne informacije," je opozoril. 

"Včeraj smo izpostavili delovanje klicnega centra, 080 1408, klicev je bilo zelo veliko že v prvi uri po tiskovni konferenci, do tega trenutka več kot 700. Kličejo tudi zdravniki in pediatri, prosimo jih, naj ne kličejo te številke, stroka ima druge kontaktne številke, prosim jih, naj ne zasedajo te linije za prebivalstvo," je opozoril. 

"Glede navodil in dostopnosti telefonov, včeraj sem bila nadzorna v tem centru, kjer delajo naši študenti, klicev je bilo nebroj, kakšni so bili celo nasilni, žaljivi, so bili pa ljudje tudi v resnih stiskah, niso vedeli, na koga naj se obrnejo. Žal je tako, da je včasih treba biti potrpežljiv, če slučajno spletna stran, navodila so objavljena na veliko mestih. Jasno pa je, da se tudi vsak zdravstveni delavec, ki se s tem prvič sreča, da se malo ustraši in bi rad čimprej uredil vse potrebno," je povedala predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

Infektolog sem že vrsto let in s tako boleznijo se še nisem srečala, sproti se učimo iz literature in lastnih izkušenj. Ne bi rada komentirala, kje je kdo okužen v kliničnem centru, situacija se spreminja, zagotavljam pa vam, da naša služba za preprečevanje okužb vse natančno spremlja in testira, tako da so pacienti povsem varni.

Tatjana Lejko Zupanc

 

Koronavirus v Italiji Koronavirus Svet Dramatično pismo italijanskega zdravnika: To ni navadna gripa!

Poroke in pogrebi še niso prepovedani

"Odredba, ki prepoveduje dogodke večje od sto v zaprtih prostorih, je v veljavi od polnoči, veliko vprašanj prihaja, kaj to pravzaprav je. Tudi za kinodvorane gre, kjer se zadržuje več kot sto ljudi, ne velja za manjše lokale, zasebne dogodke, pogrebe, poroke in verske obrede," je pojasnil Šabeder. 

Glede primera v Kopru, ko sta dva domnevno okužena pacienta samovoljno vstopila v zdravstveni dom, je Šabeder dejal, da je šlo zopet za nespoštovanje navodil. "Na tem mestu še enkrat kot že velikokrat pozivam vse, da se striktno držijo navodil in v primeru suma okužb ne prihajajo v zdravstvene domove in bolnišnice, pokličejo naj svojega zdravnika," je spomnil Šabeder. 

Za obolele veljajo običajna pravila za bolniški stalež, vsi, ki so v karanteni, pa ne morejo delati od doma, potrebujejo odločbo o karanteni, prejemali bodo polovico plače, ki je zdaj strošek delodajalca, 40 odstotkov bo že kmalu pokrila država, tako da bo posameznik dobil 90 odstotkov nadomestila plače, saj je že v pripravi interventni zakon. 

Aleš Šabeder 

Pet bolnikov bodo poslali domov

"Klinični center je imel sejo poveljniške bolnišnične skupine, dogovorili smo dokončni načrt delovanja. Za zdaj večje odpovedi programa ne pričakujemo, morda bodo odpadli kakšni kontrolni pregledi, tudi bolniki sami se prenaročajo. Na kliniki za infekcijske bolezni je hospitaliziranih 18 bolnikov, pet jih gre že domov, imeli so blage simptome, menimo, da bo povsem varno, če bodo v domačem okolju. Od preostalih nihče ne potrebuje intenzivne terapije, so stabilni, kakšnega dramatičnega slabšanja stanja ne opažamo," je povedala predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Dodala je, da je za vse paciente poskrbljeno in da se ni treba bati, da kdo ne bi dobil urgentne pomoči.

"Pet oseb, ki bodo šle domov bodo v stikih z zdravnikom, zaključno testiranje je po priporočilih 14. dan od začetka bolezni, lahke oblike do enega tedna 14 dni, včasih je bris že prej negativen, ampak ni smiselno, da bi ga delali že prej. Odločamo se še, ali bosta potrebna dva negativna testa, preden bo oseba zdrava, zelo verjetno bo dovolj le eden," je še dodala. 

Dobro, da so novi okuženi iz ožjega kroga 

"Večina obolelih se še vedno okuži v tujini, sekundarni primeri so ljudje, ki jih ljudje poznajo, ne pa neznani. Glede podatka o tem, da je okužen zdravnik, lahko povem, da so bili njegovi kontakti so popisani, oseba je bila takoj ukanjena z delovnega mesta in ni imel stika z bolniki," je povedala epidemiologinja z NIJZ Eva Grilc

Od danes naprej bodo vsi, ki se po prestopu meje spet prijavijo prijavijo na slovenskega operaterja dobili sporočilo, naj bodo pozorni na bolezenske znake in kako ukrepati.

Koronavirus Slovenija Panika v Kopru: Dva okužena vdrla v zdravstveni dom

Pričakujte zloženko

NIJZ je pripravil zloženko, ki jo bo Pošta Slovenije dostavila v vsa gospodinjstva po Sloveniji, tudi tista, ki imajo na nabiralniku rumeno nalepko. Najpomembnejše navodilo je seveda kontaktna številka, v zloženki bo pisalo, kako ravnati v primeru, če nekdo zboli, opisani bodo simptomi.

"Lahko povem, da smo danes s predstavniki pristojnih ministrstev in civilne zaščite ustanovili delovno skupino, ki pripravlja ukrepe za mejo s sosednjo Italijo.Vzpostavili bomo ad hoc kontrolne točke," je še dodal minister Šabeder. Po njegovih besedah bo več znanega na jutrišnji tiskovni kopnferenci.

Prepoved letenja pri nas pomeni prepoved pristajanja letal  iz Italije, Kitajske, Južne Koreje in Tajske. "Če smo ukrepe glede meje že sestavili, verjamem, da na letališču Jožeta Pučnika še nimajo navodil. Dobili jih bodo zvečer, kot bo več izvedeli tudi o zaščitni opremi, ki jo bodo potrebovali." 

Vlada je danes sprostila proračunske rezerve za nakup zaščitne opreme, sicer bodo na ministrstvu z zdravje poklicali vse proizvajalce v Sloveniji in jih pozvali, da povečajo kapacitete za izdelavo te opreme in jo namenijo za slovenski trg. 

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana Lejko Zupanova je še povedala, da so na začetku vse okužene hospitalizirali, zdaj pa pošiljajo domov tiste z blažjimi simptomi.

 

Komentarjev 6
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 16:25 10.marec 2020.

    Težave na zdravstvu oziroma v povezavi z zdravjem? Ludi Vanja Fran Rejec ima vse odgovore na to,če ne on pa gotovo maloumni Matjaž Košorok.Skratka za vse informacije in napotke se obrnite na omenjena možakarja.

  • Gandolf 15:45 10.marec 2020.

    V takih razmerah se pokaže vsa veličina človekovega ega. Eni kar grozijo in žalijo!

  • igorgeus 14:39 10.marec 2020.

    Upam, da se po miljardni pomoči države gospodarstvu ne bodo spet bunili, ko bo treba plačati davek na dobiček, ampak bodo z veseljem vrnili državi, drugače naslednjič ne bo od kod vzeti.