Slovenija
38 ogledov

Zadnje fotografije obsojenih Furcev

Na fotografiji Is-haq Elsunussy Djumma, ki je fotografiran s prsti, na katerih s Žurnal24 main
Slovenski popotnik Tomo Križnar, ki se je v sredo vrnil v Slovenijo, je s seboj prinesel tudi še zadnje fotografije Furcev, ki so bili zaradi maščevanja sudanskega predsednika obsojeni na smrt.
"V ponedeljek, 13. aprila, so v Kartumu, glavnem mestu Sudana, obesili devet pripadnikov afriškega staroselskega darfurskega plemena Fur, ker naj bi jeseni 2006 obglavili sudanskega novinarja in urednika lokalnega časopisa Mohamatha Taha Mhamatha Ahmeda," je le nekaj ur po prihodu iz Čada in Sudana dejal slovenski popotnik in humanist Tomo Križnar .

Na fotografiji je Furec s svojo hčerko 60 ur pred usmrtitvijo. © Tomo Križnar

 
Po Križnarjevih besedah je sojenje in izvršitev sodbe pred poltretjim letom pritegnilo veliko pozornost domače in tuje javnosti, saj tožilstvo ni predstavilo nobenega dokaza, da so aretirani res storili zločin. "Polnoletni sin ubitega novinarja je pod prisego pričal, da je videl tiste, ki so odvlekli njegovega očeta, in da so bili ti svetle polti, skoraj beli, in z dolgimi bradami, vsi obsojenci pa so iz afriškega črnskega plemena Fur iz Darfurja, kjer sudanska vojska in plačanci že od leta 2003 izvajajo etnično čiščenje, po mnenju večine poznavalcev pa genocide," je dejal Križnar in dodal, da je bil prav zaradi tega sudanski predsednik Omar Al Bašir s strani Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu obtožen zločinov proti človeštvu.

Poznavalci po besedah popotnika obešanje devetih Furcev povezujejo z maščevanjem sudanskega predsednika, ki je pred mesecem in pol zaradi tiralice haaškega sodišča ukazal izgnati iz Darfurja večino humanitarnih organizacij, kar pomeni novo kriminalno dejanje proti več kot štirim milijonom beguncev v taboriščih. Iz taborišč tako na vladni kot uporniški strani pa prihaja vedno več poročil o izbruhu bolezni, propadanju tradicionalnih socialnih vezi in obupu taboriščnikov, ker mednarodna skupnost zanje ne najde rešitve.

Na fotografiji je Furec, ki je priklenjen na verige. © Tomo Križnar

 
Sicer pa je Križnarju uspelo od svojcev pridobiti fotografije obešenih, ki so bile posnete 60 ur pred njihovo usmrtitvijo. Fotografije so na skrivaj posneli člani družin obsojencev, pri tem pa je bila v veliko pomoč tudi tehnologija iz Slovenije in sistem obveščanja, ki se imenuje po nekdanjem predsedniku Slovenije, antena dr. Janeza Drnovška.  Po besedah Toma Križnarja je tako v Čadu kot v Sudanu zelo nevarno imeti v rokah fotoaparat, še posebej, če si tujec: "Izvleči iz žepa fotoaparat je skoraj nevarneje, kot če bi izvlekel pištolo."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.