Slovenija
103 ogledov

Zadnje počivališče legendarnih ljubimcev

Richard Burton in Elizabeth Taylor v vlogi Marka Antonija in Kleopatre Žurnal24 main
Arheologi, ki iščejo posmrtne ostanke Kleopatre in Marka Antonija, so prišli do pomembnih odkritij.

Arheologi so v templju v bližini Aleksandrije v Egiptu odkrili lobanjo, ki je pripadala ženski. Egipčanski arheolog Zahi Hawass je bil en mesec pred odkritjem optimističen, saj je menil, da bodo našli nekaj pomembnega. "To bi bilo lahko največje odkritje 21. stoletja," je vznemirjeno povedal Hawass. Znanstveniki še niso potrdili, ali lobanja pripada egipčanski kraljici Kleopatri, toda kmalu bodo na lobanji in okostju, ki so ga še našli v templju, opravili temeljite raziskave.

Ali najdena lobanja pripada Kleopatri? © EPA

 
Te bodo pokazale, ali sta ljubimca resnično umrla skupaj. Kleopatra naj bi po nekaterih teorijah umrla zaradi pika strupene kače, toda nekatera zgodovinska dejstva pravijo, da sta Kleopatra in Mark Antonij pobegnila v Aleksandrijo in skupaj naredila samomor. Arheologi menijo, da obstaja možnost, da sta bila ljubimca skupaj zažgana globoko v templju.

Znanstveniki, ki tempelj preiskujejo že tri leta, so odkritje na radarju zaznali v vasi Abusir, ki se nahaja v bližini Aleksandrije. Vas je bila zgrajena v času kralja Ptolomeja II. med letoma 282 in 246 pred našim štetjem.

Kleopatra ni bila neprivlačna
Lani so arheologi na tem območju odkrili bronast kip boginje Afrodite, Kleopatrino glavo iz alabastra in masko, ki je najverjetneje pripadala Marku Antoniju. Arheologi so našli tudi 22 kovancev, na katerih je ženska s privlačnim obrazom. Hawass je povedal, da je s tem ovržena teorija, da je bila kraljica Kleopatra izredno neprivlačna ženska.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.