Slovenija
50 ogledov

Zadnje prijave za bivanje v domovih

V petek se izteka rok za oddajo prošenj za podaljšanje bivanja študentov v štude Žurnal24 main
V ponedeljek se izteče rok za prijavo za bivanje v študentskih domovih in pri zasebnikih, za podaljšanje bivanja pa imajo študenti čas do 20. avgusta.

Študenti, ki se za novo študijsko leto prvič prijavljajo za bivanje v študentskih domovih in pri zasebnikih imajo čas do ponedeljka, 9. avgusta, tisti, ki bivanje podaljšujejo, pa morajo prijavo oddati najkasneje do 20. avgusta.

Koliko sob na voljo in kje?
Študentski domovi v Ljubljani razpisujejo skupno 7492 ležišč. V dijaških domovih v Ljubljani in Novem mestu je za študente razpisanih še 655 ležišč, v zasebnih študentskih domovih v Ljubljani in Krškem pa še 313 ležišč. Za subvencionirano bivanje študentov pri zasebnikih je na voljo 2200 ležišč.

V Mariboru je v javnih študentskih domovih razpisanih 2696 ležišč, v zasebnih pa 626. V dijaških domovih v Mariboru, Celju in Murski Soboti pa je skupno razpisanih še 460 mest za bivanje študentov. Za subvencioniranje bivanja študentov pri zasebnikih je na voljo 200 ležišč.

Dijaški in študentski dom v Kranju razpisuje 280 ležišč.

V Kopru javni študentski domovi razpisujejo 221 ležišč, zasebni 22, dijaški domovi v Kopru, Izoli, Portorožu in Novi Gorici pa še 370 mest. Za subvencionirano bivanje pri zasebnikih je na voljo 750 ležišč.

Kdo lahko odda prošnjo za sprejem?
Študenti morajo do navedenega roka priporočeno poslati ali osebno oddati prošnjo za sprejem oz. podaljšanje pristojni pisarni za študentske domove v posameznem visokošolskem središču. Prošnjo za sprejem vložijo kandidati, ki v minulem študijskem letu niso bivali v javnih ali zasebnih študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo, ter kandidati, ki so po lastni volji prekinili nastanitveno pogodbo. Prošnjo za sprejem vložijo tudi kandidati, ki so v minulem letu pridobili pravico do subvencioniranega bivanja, vendar je še niso izkoristili.

Kdo lahko bivanje podaljša?
Prošnjo za podaljšanje bivanja vložijo kandidati, ki so v minulem študijskem letu bivali v javnih ali zasebnih študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo in se niso izselili iz študentskega doma oz. niso prekinili nastanitvene pogodbe za bivanje pri zasebnikih.

Pisarne za študentske domove bodo po 15. septembru in po 15. oktobru določile prednostna seznama študentov, upravičenih za bivanje v študentskem domu in pri zasebnikih. Študentje, ki podaljšuje bivanje, bodo o tem, ali izpolnjujejo pogoje, obveščeni po 15. oktobru.

Informacije o posredovalnici sob
Iz Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) ob tem opozarjajo, da je študentom pri iskanju namestitve na voljo tudi brezplačna posredovalnica sob m2, pri urejanju potrebne dokumentacije pa tudi brezplačni pravni nasveti svetovalcev v Študentski svetovalnici. Več informacij o brezplačni posredovalnici sob je dosegljivih na spletni strani www.svetovalnica.com.

V ŠOU pozivajo lastnike stanovanj, naj izkoristijo možnost subvencioniranega bivanja študentov pri zasebnikih ter tako študentom omogočijo cenejše bivanje. V študentski organizaciji namreč opažajo, da lastniki študentom sobe še vedno nemalokrat oddajajo na črno, brez prijave in pogodbe. Kot opozarjajo, lahko študenti le s podpisom najemne pogodbe zaščitijo svoje pravice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.