Slovenija
15 ogledov

Zadnji Haiderjev boj

Žurnal24 main
Na nedeljskih deželnih volitvah na Koroškem v Avstriji bodo socialdemokrati poskušali z oblasti spraviti dediče Jörga Haiderja.
Lahko koroški Slovenci po volitvah upate na kakšne spremembe?
Če pride do zamenjave na vrhu dežele, potem upam, da so spremembe možne. Koroška bi lahko, upam, spet postala normalna zvezna dežela in končalo bi se izredno stanje, ki ga imamo že deset let. V nasprotnem primeru grozi, da se iste razmere nadaljujejo še nadaljnih pet let. To bi pomenilo ogromno škodo za vso deželo. Nekaj let je še možno prestati dejstvo, da pamet ostane izven politike, po petnajstih letih pa se že bojim trajnih posledic.

Kakšna je politika Socialdemokratov do koroških Slovencev?
Socialdemokrati do zdaj kaj dosti niso pokazali. Na Koroškem moramo biti veseli že, če se nekdo ne obrne neposredno proti interesom slovenske manjšine. Tega do zdaj niso počeli, verjetno iz volilno-taktičnih razmišljanj pa si tudi ne upajo propagirati česa za manjšino pozitivnega. Postavlja pa njihova zmaga pogoj, da se na vrhu sploh kaj spremeni.

 

  Rudi Vouk je borec za narodne pravice Slovencev na Koroškem.
© Reuters

 
V katerih strankah nastopajo slovenski kandidati?
Slovenski kandidati so pri socialdemokratih in pri Zelenih. To sta tudi edini stranki, ki sploh prideta v poštev za koroške Slovence. Ljudska stranka je žal doživela precejšen premik na desno, tako da letos pri njih ne kandidira noben Slovenec.

Ima kateri od kandidatov realne možnosti izvolitve?
Mislim, da ima gospa Ana Blatnik na listi socialdemokratov dovolj realne možnosti izvolitve. Pri Zelenih bi lahko prišla v deželni zbor zastopnica koroških Slovencev, vendar pa Zelenim vzdušje na Koroškem zadnje mesece ni preveč naklonjeno.

Kakšno vlogo ima na teh volitvah pokojni Jörg Haider?
Jörg Haider na teh volitvah sodeluje tako, kot da bi bil še med živimi. Vse stranke, razen redkih izjem, poskušajo volivce prepričati, da so njegov najboljši dedič. To meče čudno luč na koroški volilni boj. Še vedno ni povsem konec histerije ob Haiderjevi smrti, tako da ni mogoče kritično oceniti, kaj je Haider pravzaprav počel. Počel pa je marsikaj, ne samo glede manjšine. Od vseh avstrijskih dežel je Koroška nakopičila največje dolgove in je v najslabšem gospodarskem stanju. To je njegova dediščina, ki pa absolutno ni bila tema v volilnem boju.

Kakšno prihodnost napovedujete BZÖ, če ji ne uspe vnovič zmagati na Koroškem?
V tem primeru bo stranka hitro izginila, prišlo bo do združitve s Svobodnjaško stranko. Če jim še enkrat uspe, se bo njihov konec premaknil za pet let. Pri teh volitvah gre za obstoj stranke, tako da so njihovi funkcionarji in privrženci dodatno motivirani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.