Slovenija
32389 ogledov

Zadnji napotki Zpiza glede obveznega zdravstvenega prispevka

upokojenci Saša Despot
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je objavil povzetek nekaterih pravila glede plačila oziroma obračunavanja obveznega zdravstvenega prispevka za uživalce, katerih prejemke izplačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz).

Obvezni zdravstveni prispevek 1. januarja zamenjuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje, interventni zakon, ki je bil sprejet 22. decembra, pa spreminja nekatera pravila.

"Za uživalce prejemkov iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji bo zavod dolžan v njihovo breme obračunati in od prejemkov odtegniti znesek obveznega zdravstvenega prispevka v višini 35,00 EUR, če je po predpisih o dohodnini zavod določen kot glavni izplačevalec," so pojasnili. Kdaj zavod je in kdaj ni glavni izplačevalec, si lahko preberete tukaj.

Zpiz tako prispevka ne bo plačal za prejemnike delne invalidske pokojnine, delnega nadomestila ali nadomestila za invalidnost, če so prejemniki vključeni v obvezno zavarovanje. V tem primeru bo prispevek plačal delodajalec.

Če bo dohodek prenizek, dobite še položnici

"Če obstaja zaveza, da zavod obračuna obvezni zdravstveni prispevek, pa prejemek, ki ga izplačuje zavod, ne zadostuje za odtegnitev celotnega prispevka, bo za tisti mesec dolžan pobrati obvezni zdravstveni prispevek Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na podlagi podatkov, ki jih bo mesečno sporočal zavod. Zavarovanci, ki jim zavod ne bo mogel odtegniti obveznega zdravstvenega prispevka zaradi prenizkega prejemka, bodo dobili plačilni nalog od ZZZS," so opozorili na Zpizu.

Obvezni zdravstveni prispevek se nikoli ne deli, saj je z zakonom določen kot fiksni nominalni mesečni znesek. Obveznega zdravstvenega prispevka ni mogoče odpisati, odložiti ali plačati po obrokih.

Sočasni obstoj več izplačevalcev

Če se bo kdo, ki sicer ima drugega glavnega izplačevalca, z izjavo izrekel, da je Zpiz njegov glavni izplačevalec, bo Zpiz odtegnil obvezni zdravstveni prispevek od pokojnine oziroma nadomestila iz invalidskega zavarovanja. V ta namen so pripravili obrazec Izjava za potrebe obračuna obveznega zdravstvenega prispevka, ki je dostopen na spletni strani zavoda.

V prvem mesecu priznanja pravice do pokojnine ali invalidskega nadomestila bo zavod odtegnil OZP samo v primeru, če je zavod edini izplačevalec ali če bo dobil izjavo, s katero ga bo zavarovanec opredelil kot glavnega izplačevalca. Kdor se bo upokojil sredi meseca in je bil prej samostojni zavezanec, mu bo tudi ta mesec prispevek zaračunal Furs.

Tako bo z veterani in žrtvami vojnega nasilja

Zavod kot glavni izplačevalec, ne bo odtegnil zneska obveznega zdravstvenega prispevka v breme uživalca, če je bil uživalcu priznan status vojnega upravičenca. Gre za vojne invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja s statusom vojnega upravičenca na podlagi odločbe upravne enote in imajo s tem zagotovljeno plačilo obveznega zdravstvenega prispevka iz proračuna Republike Slovenije. Za te upravičence je obvezni zdravstveni prispevek dolžno v breme Republike Slovenije plačati Ministrstvo za obrambo. Podatke o statusu vojnega upravičenca bo zavod pridobil po uradni dolžnosti in posebnih izjav in dokazil osebam s tem statusom zavodu ni treba pošiljati.

Prejemniki denarnih socialnih pomoči in varstvenega dodatka morajo plačati

"Prejemnikom socialnih pomoči in varstvenega dodatka, ki so zdravstveno zavarovani iz naslova uživanja pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja, je skladno z interventnim zakonom zavod dolžan odtegniti obvezni zdravstveni prispevek od pokojnine oziroma nadomestila iz invalidskega zavarovanja v njihovo breme. Pri tem pa pojasnjujemo, da prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka zavodu ni treba sporočati podatkov o prejemkih iz naslova socialnih transferjev. Prejemniki denarnih socialnih pomoči ali varstvenega dodatka, ki so upravičeni do kritja obveznega zdravstvenega prispevka iz proračuna Republike Slovenije, se morajo za več informacij obrniti na pristojen center za socialno delo oziroma MDDSZ," so pojasnili na Zpizu. 

Otroci, ki so prejemniki družinske pokojnine, so oproščeni

Zavod ne bo plačal obveznega zdravstvenega prispevka za otroke, pastorke, vnuke in druge otroke brez staršev, ki so prejemniki družinske pokojnine. Ti so skladno z interventnim zakonom oproščeni plačila obveznega zdravstvenega prispevka.

Odtegljaj obveznega zdravstvenega prispevka v višini 35 evrov, ki ga bo zavod prvič izvršil v januarju 2024, bo prikazan na obvestilu o nakazilu. Do 1. marca 2025 se prispevek ne bo zvišal, takrat se bo uskladil z rastjo povprečne bruto plače v preteklem letu. 

"Obvezni zdravstveni prispevek bo zniževal davčno osnovo pri odmeri akontacije dohodnine," so še pojasnili na Zpizu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:49 30.december 2023.

    Ta prispevek penzionisti ne bi smeli plačevati,ker že vse plačujemo ko gremo k zdravniku