Slovenija
268 ogledov

Zadnji rok za oddajo je danes!

Durs bo preostale informativne izračune za zavezance odpremil 8. maja. (Foto: Al Žurnal24 main
Če med letom niste uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane, imate možnost, da to storite še danes.

Zavezanci, ki med letom niso uveljavljali olajšave, in tisti, ki želijo medletno olajšavo spremeniti, morajo najpozneje do 6. februarja vložiti vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine.

PREBERITE ŠE: 

Odločitev je mogoče spremeniti še z ugovorom na informativni izračun, a se morebitno vračilo dohodnine v tem primeru zavleče v jesen. 

Vlogo je mogoče oddati elektronsko prek sistema eDavki. Kratka navodila z učnim videom o pridobitvi in prevzemu digitalnega potrdila, prijavi in vstopu v eDavke so objavljena na spletni strani Finančne uprave RS.

Koliko znaša olajšava?

Za leto 2016 se lahko za enega otroka letna davčna osnova zniža za 2436,92 evra, za drugega otroka za 2649,24 evra, za tretjega otroka za 4418,54 evra in za vsakega naslednjega še za več kot za predhodnega.

Posebna olajšava se za istega vzdrževanega družinskega člana prizna samo enemu zavezancu, drugemu pa le morebitna razlika do celotne višine olajšave, če je prvi zaradi prenizke osnove za dohodnino ne more izkoristiti v celoti.

Kdo naj jo uveljavlja?

Da boste davčno olajšavo najbolje izkoristili si lahko pomagate s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki. Osnovna pravila, ki jih morate upoštevati, pa smo pripravili tudi na našem portalu v prispevku Olajšava za otroka: kako jo najbolje izkoristiti?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.